Seks EP-manifester: Hvad vil de europæiske grupper med EU efter valget?

6.-9. juni er der valg til Europa-Parlamentet. Tænketanken EUROPA giver her et overblik over de europæiske politiske gruppers mærkesager og positioner.

Valget til Europa-Parlamentet er på én og samme tid et europæisk valg og 27 nationale valg. Kandidaterne stiller både op for deres nationale partier og (for de flestes tilfælde) de europæiske grupper, som partierne tilhører.

De har ifølge Lissabontraktaten til formål at forme den politiske bevidsthed og udtrykke borgernes ønsker, og det er her, EU's borgere er direkte repræsenteret. Siden 2009 har Europa-Parlamentet været medlovgiver på langt de fleste områder i EU.

De europæiske politiske gruppers mærkesager og positioner er således et vigtigt pejlemærke for, hvad også de danske MEP'er skal stå på mål og bør arbejde for de næste fem år.

Dette brief giver et overblik over de centrale kræfter i grupperne og deres mærkesager for de næste fem år som beskrevet i partigruppernes valgmanifester.  

Hvem er hvem?

Tabellen nedenfor giver et overblik over gruppernes toneangivende nationale partier og personer, sorteret efter deres nuværende størrelse i Europa-Parlamentet.  

De nationale partier kan skifte politisk gruppe, ligesom nogle partier ikke er del af en gruppe i Europa-Parlamentet. Gruppernes relative størrelse ændres derfor løbende. Hverken det ungarske regeringsparti Fidesz, den italienske 5-stjerne-bevægelse, det nye tyske parti Bündnis Sahra Wagenknecht eller spanske Sumar – der står til at få hhv. 14, 13, 7 og 6 pladser i Europa-Parlamentet – har lagt sig endeligt fast på, hvilken gruppe de vil deltage i, eller om de helt vælger at stå uden for grupperne.[1]

Gruppernes mærkesager og positioner

Alle grupper på nær Identitet og Demokrati har udgivet et manifest som optakt til valget i juni. Manifesterne varierer i længde og detaljegrad, men beskriver alle hvilke sager, de politiske grupper ønsker at markere sig på, og hvad de vil kæmpe for de næste fem år.

Hvad er partiernes mærkesager, og hvordan forholder de sig til en række af de mest omdiskuterede politikområder i EU? Følgende tabeller fremstiller vores bud på de vigtigste nedslagspunkter og partiernes positioner på områderne ’EU’s institutioner og traktater’, ’økonomi, beskæftigelse og industripolitik’, ’sikkerhed og forsvar’, ’klima og miljø’ samt ’migration’.

Bemærk: Både Renew og undergruppen ALDE har udgivet et valgmanifest. Dette brief tager udgangspunkt i Renews version.

Bemærk også: Vi har taget udgangspunkt i manifestet fra ECR Party. ECR Group har også udgivet et papir med titlen "The Benedictine Vision: A Charter for Conservative Values".

Links til manifester

Manifesterne

EPP - European People’s Party's manifest

S&D - Socialists & Democrats' manifest

Renew's manifest

Greens' manifest

ECR - European Conservatives & Reformists' manifest

Left's manifest

...

Tænketanken EUROPA indtager ikke holdninger som organisation. Denne tekst repræsenterer alene – som alle udgivelser fra Tænketanken EUROPA – forfatterens/forfatternes betragtninger.

European Union, 2012, Bruno Portela
Abonner på vores nyhedsbrev

Bliv opdateret på europæisk politik og hele verdenssituationen

* obligatorisk

Tænketanken EUROPA bruger ovenstående oplysninger til at sende dig vores nyhedsbrev og invitationer til arrangementer. Vi behandler dine oplystninger, indtil du tilbagekalder dit samtykke.

Kontakt

Rasmus Foss

Rasmus Egmont Foss

+4561106288

Portrætfoto

Ditte Brasso Sørensen

+4561101115

Indhold