Nyt samarbejde med Grundfos Fonden om EU og Afrika

Nyt projekt stiller skarpt på EU og Afrika – hvad nu, efter corona-krisen? Samarbejdet mellem Grundfos Fonden og Tænketanken EUROPA skal løbe parallelt med det franske EU-formandskab i foråret 2022.

Grundfos Fonden (Poul Due Jensens Fond) og Tænketanken EUROPA har indgået et samarbejde om et projekt, der skal stille skarpt på EU’s og Danmarks samarbejde med Den Afrikanske Union og landene på det afrikanske kontinent. 

At udvikle det afrikansk-europæiske samarbejde væk fra kun at handle om udvikling og migration til et partnerskab har længe været udråbt som en prioritet og er netop blevet relanceret af det franske EU-formandskab. Men i praksis har det vist sig svært at omsætte EU’s ambitioner om bl.a. mere handel og klima til handling. 

”Kinas massive oprustning i Afrika, med alt fra vacciner til investeringer i infrastruktur, har fået Afrika væsentligt højere op på Europas dagsorden. Det samme gælder coronakrisen, der har vist, at europæerne kun kan komme ud af krisen, hvis også Afrika kan få styr på mutationerne. Tiden er derfor oplagt til at se Europas hidtidige indsats efter i sømmene: hvor giver en styrket fælles EU-indsats mening, og hvor har ikke mindst Danmark en interesse i, at EU handler mere – også til gavn for danske virksomheder?”, siger Lykke Friis og Catharina Sørensen fra Tænketanken Europa.  

Projektet, der i første omgang løber parallelt med det franske EU-formandskab (første halvdel af 2022) skal i to roundtables og webinarer samle interessenter, der kan være drivende kræfter i at skabe og fastholde en Afrika-dialog i Danmark. Første roundtable og webinar har det kommende EU-Afrika-topmøde som omdrejningspunkt, mens det andet specifikt dykker ned i problematikker omkring vand som et af de gensidige prioritetsområder, hvor danske virksomheder vil kunne opleve gevinster ved at få kortlagt, og målrettet, aktuelle europæiske indsatser. 

Fondsdirektør Kim Nøhr Skibsted: ”Det er en undren hos os, at vi fra europæisk side ikke har været bedre i stand til at samarbejde om og med det afrikanske kontinent. De kommende årtier vil vi se markant udvikling og vækst i mange afrikanske lande – en udvikling som vi bør tage del i. Fordi vi på tværs af Europa har kompetencerne til at hjælpe, men også fordi der ligger store kommercielle muligheder for de europæiske virksomheder i at engagere sig på det afrikanske kontinent i fremtiden”    

Det første webinar med bl.a. udviklingsminister Flemming Møller Mortensen afholdes d. 3. februar. I forbindelse med projektet vil Tænketanken trække på den pan-europæiske tænketank European Council on Foreign Relations, ECFR, der for nyligt at har etableret et større Afrika-program med bl.a. den norske stat som støtte. 

Tænketanken EUROPA indtager ikke holdninger som organisation. Denne tekst repræsenterer alene – som alle udgivelser fra Tænketanken EUROPA – forfatterens/forfatternes betragtninger.

European Union, 2012, Bruno Portela
Abonner på vores nyhedsbrev

Bliv opdateret på europæisk politik og hele verdenssituationen

* obligatorisk

Tænketanken EUROPA bruger ovenstående oplysninger til at sende dig vores nyhedsbrev og invitationer til arrangementer. Vi behandler dine oplystninger, indtil du tilbagekalder dit samtykke.

Kontakt

Lykke Friis

Lykke Friis

Iben Schacke

Iben Tybjærg Schacke-Barfoed

+45 71 99 29 06