I tog til Ukraine

Direktør Lykke Friis drog i juli med tog til Ukraine. Her var der bl.a. samtaler om, hvordan krigen kan vindes på kort sigt og hvad Ukraines plads i Europa og EU skal være på langt sigt.

Rejsebrev fra en parkeringskælder i Kyiv: Ukrainerne har brug for håbet om fred

Få timer efter at mit tog ruller ind på hovedbanegården i Kyiv, deltager jeg i en mindehøjtidelighed for Amelina i en stuvende fuld St. Michael-katedral. Tæt på katedralen befinder sig en nærmest uendelig lang mur, som er tapetseret med fotografier af soldater, der har mistet livet siden februar 2022. En slags parallel til granitvæggen i Washington, hvor ofrene fra Vietnam-krigen bliver mindet. Sådan skriver Lykke Friis i Jyllands-Posten d. 13. juli

Kulturkamp er et vigtigt våben i Ukraines kamp mod Rusland

Mens krigen fortsætter på brutal vis i Ukraine, blomstrer kunsten og længslen efter en hverdag.
Et besøg hos byens førende boghandler vidner om, at litteraturen også er en del af kulturkampen. "Hvor der tidligere stod 80 procent russiske udgivelser på hylderne, er der nu nærmest ingen. Alt er nu ukrainsk, og der er kommet mange nye forfattere til," siger ejeren af boghandlen Sens, der har gjort en dyd ud af nødvendigheden af at styrke den ukrainske identitet. Boghandlen har nemlig fået en ny tilføjelse til navnet: " Sens - jeres russofobiske boghandel". Bragt i Kristeligt Dagblad d. 19. juli.

EU skal slå en mental kolbøtte og gøre sig “optagel­ses­klar”

EU kræver betydelige reformer, hvis Unionen skal gøre sig klar til en udvidelse til i alt 36 lande. 

Man skal ikke have været mange timer i Kyiv, før Ukraines håb om EU-medlemskab står lysende klart.

Foran mange ministerier vajer EU-flaget allerede, og i Europaministeriet viser de ansatte stolt startbilledet på deres telefon frem: “Omfavn Ukraine. Styrk Unionen.” Lykke Friis i Børsen d. 20. juli.

Vesten må svare på Putins nye eskalation

Ødelæggelsen [af Spaso-Preobrazhenskyi katedralen] kombineret med de massive bombardementer af havneområdet i Odesa, udgør tilsammen en dobbelt eskalation.

Selvom Putins ageren med den tyske journalists Jörg Laus udtryk vækker minder om Hitlers desperate ageren i førerbunkeren, er det vigtigt, at Vesten reagerer. Ellers vil Putin opfatte det som frit lejde til at fortsætte; helt som kan gjorde efter ødelæggelsen af den store Nova Kakhovka dæmning i juni. Her kunne EU, G7 og NATO kun blive enige om svage fordømmelser. Fortællingen er fra en artikel i Jyllands-Posten d. 27. juli

Lykke Friis om krigen i Ukraine: Hjælp dem også med at vinde freden

»Du smiler. Så kan du ikke være ukrainer.«

Sådan sagde en ældre ukrainsk kvinde, som jeg for to uger siden mødte i Kyiv.

Bemærkningen er i sig selv en illustration af, hvor tyndslidte mange ukrainere efterhånden er blevet. Efter en uge i Kyiv er jeg da heller ikke i tvivl: Det bliver mindst lige så vanskeligt for Ukraine at vinde freden som krigen. Artikel i Berlingske d. 28. juli.

 

Tænketanken EUROPA indtager ikke holdninger som organisation. Denne tekst repræsenterer alene – som alle udgivelser fra Tænketanken EUROPA – forfatterens/forfatternes betragtninger.

European Union, 2012, Bruno Portela
Abonner på vores nyhedsbrev

Bliv opdateret på europæisk politik og hele verdenssituationen

* obligatorisk

Tænketanken EUROPA bruger ovenstående oplysninger til at sende dig vores nyhedsbrev og invitationer til arrangementer. Vi behandler dine oplystninger, indtil du tilbagekalder dit samtykke.