Under corona­krisen sikrede fællesindkøb EU billigere priser. Nu er tiden til at gentage succesen med gas

Gaspriserne er stigende overalt i verden. Særlig slemt er det i EU, hvor gaspriserne er ti gange end i USA og to til tre gange højere end i Asien. EU bør lære fra Coronakrisen og koordinere gasindkøb.

EU’s gasforsyning er under alvorligt pres. Det stod klart allerede før, angrebet på de lukkede Nordstream gasledninger fik europæiske gaspriser til at sige på trods af, at der ikke flød gas igennem. Alene de seneste uger har europæiske ledere haft travlt med at rejse verden rundt for at sikre gasleverancer, senest med Macron i Qatar og Scholz i de Forenede Arabiske Emirater.

Problemet er bare, at EU i øjeblikket selv driver gaspriserne op. Det betyder, at EU i øjeblikket har en gaspris, som er ti gange højere end i USA, og to til tre gange højere end i Asien. Den ekstrapris er noget, som både virksomheder og borgere mærker direkte på deres energiregning.

Også formanden for Det Europæiske Råd Charles Michel har givet udtryk for, at EU-landene ikke har forhandlet særligt gode priser hjem. Når EU i fællesskab kan koordinere gas- og nu også elektricitetsbesparelser, er Michels forslag, at EU også skal koordinere gasindkøb.

Fællesindkøb har EU tidligere haft gode erfaringer med. Under coronakrisen fandt man heldigvis ud af, at anskaffelsen af værnemidlet blev bedst løst med fælles indkøb, investeringer og koordinering. En kæmpe succes, som fortjener gentagelse!

For som Charles Michel rigtigt har påpeget, er det ikke sikkert, at vi vil være i stand til at spare tilstrækkeligt på energien til at få prisen ned. Det er et stort problem for de mange, der lige nu slås med at betale deres regninger. Som en samlet enhed vil man forhåbentlig kunne forhandle bedre priser hjem. Og vi skal have prisen ned, da vi ellers ikke kan fastholde en af EU’s konkurrencefordele: billig energi.

Men vi skal selvfølgelig huske ikke kun at gå efter den billigste pris. Diversificering er stadig vigtigt, men kommer naturligvis også med en pris. Alligevel er den det værd, for vi ser nu tydeligt, hvad der sker, når man lægger for mange æg i en kurv. Den eventuelle meromkostning på energi er altså noget, borgere og virksomheder desværre skal vænne sig til i fremtiden. Dertil skal vi i EU på sigt vriste os fri af de fossile brændsler, og derfor bør vi også være varsomme med at indgå alt for lange kontrakter.

Tænketanken EUROPA indtager ikke holdninger som organisation. Denne tekst repræsenterer alene – som alle udgivelser fra Tænketanken EUROPA – forfatterens/forfatternes betragtninger.

European Union, 2012, Bruno Portela
Abonner på vores nyhedsbrev

Bliv opdateret på europæisk politik og hele verdenssituationen

* obligatorisk

Tænketanken EUROPA bruger ovenstående oplysninger til at sende dig vores nyhedsbrev og invitationer til arrangementer. Vi behandler dine oplystninger, indtil du tilbagekalder dit samtykke.