Sidste udkald for transat­lan­tisk handels- og teknolo­gi­sam­ar­bejde?

Efter fire konflikt­fyldte år med Trump og halvvejs i Bidens præsidentperiode er det ved at være sidste udkald for det transat­lan­tiske handels- og teknolo­gi­sam­ar­bejde TTC.

Ambitionen om en stor frihandelsaftale mellem EU og USA er for indeværende lagt i graven, og med midtvejsvalget i USA den 8. november venter Donald Trump måske i kulissen. EU og USA har oprettet det transatlantiske handels- og teknologiråd. Hvis det skal give resultater, så skal der leveres på det topmøde, der planlægges i slutningen af i år.


Et tæt transatlantisk samarbejde er forudsætninger for at vestlige spilleregler, og normer kan stå centralt i globaliseringen fremover
...


Efter præsident Bidens tiltræden i start 2021 tog EU initiativ til at genoprette dialogen med USA om handel og teknologi efter fire konfliktfyldte år under Trump. Det blev starten på et nyt transatlantisk dialogforum – transatlantic Trade and Technology Council (TTC).

TCC sigter ikke på indgåelse af en ny transatlantisk frihandelsaftale. Man stiler mere beskedent efter at genopbygge et tillidsfuldt samarbejde og bedre koordinering af transatlantiske politikker primært mht. de nye digitale teknologier. Målet er at undgå nye konflikter også ved at sætte fælles normer og standarder, der kan styrke samhandel og teknologiudvikling baseret på vestlige regler. TCC-arbejdet sigter også på at koordinere politikken over for Kina, hvor EU og USA ikke har samme tilgang. Endelig har TCC vist sig nyttig til at aftale fælles sanktioner over for Rusland efter invasionen af Ukraine.

TCC har givet medvirket til, at vi nu har et generelt mere tillidsfuldt samarbejde mellem EU og USA, hvor det er lykkedes at demontere tidligere handelskonflikter og modvirke nye. TCC-arbejdet har imidlertid indtil nu leveret ret begrænsede konkrete resultater, der kan løfte transatlantisk samhandel og teknologiudvikling. Ved næste topmøde vil der være behov for at komme op med mere konkrete og tungtvejende resultater af det transatlantisk samarbejde.

Der er behov for effektiv udbredelse af vestlige digitale og grønne standarder, et udbygget samarbejde om strategisk vigtige forsyningskæder samt en styrket konkurrencepolitik, der kan imødegå overbudspolitik mht. statsstøtte bl.a. for de industripolitiske projekter, EU, USA, Kina og andre lande nu planlægger.

Tiden er forbi, hvor EU og USA alene kan diktere de globale vilkår for handel og teknologiudvikling, men et tæt transatlantisk samarbejde er forudsætninger for at vestlige spilleregler, og normer kan stå centralt i globaliseringen fremover.

Tænketanken EUROPA indtager ikke holdninger som organisation. Denne tekst repræsenterer alene – som alle udgivelser fra Tænketanken EUROPA – forfatterens/forfatternes betragtninger.

European Union, 2012, Bruno Portela
Abonner på vores nyhedsbrev

Bliv opdateret på europæisk politik og hele verdenssituationen

* obligatorisk

Tænketanken EUROPA bruger ovenstående oplysninger til at sende dig vores nyhedsbrev og invitationer til arrangementer. Vi behandler dine oplystninger, indtil du tilbagekalder dit samtykke.