Sanktioner på olie og gas er ikke det eneste, der vil kunne ramme Putin

EU må ik­ke lægge alle æg i den energipoliti­ske kurv og dermed risi­kere ikke at kunne komme med nye modsvar over for Putin. En oplagt mulighed vil være at ramme Rus­lands industriproduktion.

I de kommende uger vil kri­gen i Ukraine kun blive mere om­fattende og grusom med store civi­le tab. Det vil resultere i et pres på EU og øvrige vestlige lande for yderligere at stramme sanktioner­ne mod Rusland. 

Flere centrale aktører, som Kom­missionsformand von der Leyen, og Italiens og Polens premiermini­stre har allerede peget på, at EU’s sanktioner bør udvides til olie og gas. Det har da også længe været Ukraines største sanktionsønske. At dømme på EU­-landenes reak­tioner kan det imidlertid blive van­skeligt. Den nyvalgte ungarske premierminister Viktor Órban har allerede meldt ud, at han ikke vil acceptere, at der indføres restrik­tioner i den ungarske gas­ og oli­eimport fra Rusland. 

Andre lande, såsom Tyskland og Østrig, vil også være skeptiske. Det er derfor i høj grad sandsynligt, at der (i bedste fald) kun kan skabes enighed i EU om en begrænset re­duktion i energiimporten fra Rus­land. 

Alle æg i samme kurv 

Det kan gøre det relevant at se på andre mulige, supplerende sank­tionsområder. Kort sagt: EU må ik­ke lægge alle æg i den energipoliti­ske kurv og dermed pludselig risi­kere ikke at kunne komme med nye modsvar over for Putin. En oplagt mulighed vil være at ramme Rus­lands industriproduktion endnu hårdere. 
EU har allerede den 26. februar indført forbud mod eksport af en række produkter med dobbelt mi­litær og civil teknologisk anven­delse samt produkter til olieraffi­nering samt luftfarts­ og rumindu­strien. 

I den femte sanktionspakke kort før påske kom avanceret teknologi som kvantecomputere og halvle­dere med på listen. Ved at udvide sanktionerne til langt flere produkter vil EU bredt kunne ramme russisk industripro­duktion inden for hele energi-området samt produktion af stål, biler, fødevarer og kemiske produkter. 

Dette vil inden for relativ kort tid kunne ramme russisk økonomi – om end ikke i lige så høj grad som en omfattende energiembargo. Samtidig er den såkaldte reky­l effekt af sanktioner langt mindre for EU­-landene end begrænsnin­ger i energi importen. Kun en be­grænset andel af EU­-landenes eks­port af den type industriprodukter går nemlig til det russiske marked. 

Situationen i Ukraine kræver handling fra vestens side, og vel­ valgte eksportbegrænsninger er en vigtig brik, som må opprioriteres. 

Tænketanken EUROPA indtager ikke holdninger som organisation. Denne tekst repræsenterer alene – som alle udgivelser fra Tænketanken EUROPA – forfatterens/forfatternes betragtninger.

European Union, 2012, Bruno Portela
Abonner på vores nyhedsbrev

Bliv opdateret på europæisk politik og hele verdenssituationen

* obligatorisk

Tænketanken EUROPA bruger ovenstående oplysninger til at sende dig vores nyhedsbrev og invitationer til arrangementer. Vi behandler dine oplystninger, indtil du tilbagekalder dit samtykke.