BioSolutions: En ny søjle i EU’s industripolitik

Den 20. marts fremlagde Kommissionen deres bud på, hvordan man i EU kan fremme bioteknologier og biofremstilling. Men hvad er der lagt op til? Vi har fået indsigt i Kommissionens planer.

Hovedkonklusioner

  • Kommissionen slår nu fast, at EU’s industripolitik skal have et særskilt fokus på bioteknologi og fremstilling. De kridter banen op for en ’EU Biotech Act’ under den kommende Kommission.
  • Kommissionen fremhæver, at EU skal gøre mere for at understøtte sektoren. 
  • Kommissionen fremhæver USA’s godkendelsesprocedurer for biopesticider som et muligt benchmark for de godkendelsestider, som EU bør stræbe efter på området

Det er ikke kun EU, der har blikket rettet mod denne Biosolutions. Biden administrationen lagde i 2022 for med en Executive Order, der havde til formål at fremme bioindustrien og Storbritannien fulgte i 2023 med en national vision for området.

Tilmeld dig vores webinar om biotekindustrien:

Biosolutions 2030
11. april, 14:00-15:00
Webinar

In this webinar, Think Tank Europa has invited leading experts from the US, the UK, and the EU to give us a glimpse into the thinking and priorities behind their biotech initiatives and to share key lessons learned from their approaches. 

Kommissionens ’Biotek og biofremstillingsinitiativ’ fremlægger en analyse af sektorens udfordringer og lufter en række ideer til nye initiativer. Udspillet bygger på tidligere bioteknologiske initiativer, herunder en EU’s strategi på området fra 2002 og EU’s bioøkonomiske strategi fra 2012 (opdateret i 2018). Initiativet omfatter medicinal bioteknologi, såvel som industriel-, fødevare- og landbrugsrelateret bioteknologi – i Danmark kendt som Biosolutions.

Kommissionens udspil indeholder få konkrete initiativer, hvilket understreger, at EU’s arbejde med denne dagsorden, fortsat er i en indledende fase. Til trods for dette, så rammesætter Kommissionens udspil diskussionen om, hvordan EU kan være med til at fremme udviklingen af bioteknologi og biofremstilling i kommende år.

Med den nye meddelelse slår Kommissionens fast, at EU’s industripolitik skal have et særskilt fokus på bioteknologi og fremstilling og kridter banen op for en ’EU Biotech Act’ under den kommende Kommission. Tænketanken EUROPA har set Kommissionens udspil og kommer med et bud på de vigtigste nedslagspunkter. 

Bioteknologi og biofremstilling skal nu være en søjle inde for EU’s industripolitik

Kommissionen fremhæver, at EU skal gøre mere for at skabe et understøttende regulatorisk miljø og bedre finansieringsrammer for sektoren. Det betyder blandt andet at den ’industrielle dimension’ af EU's bioteknologiske og biofremstillingsmæssige politik fremadrettet skal styrkes, blandt andet gennem sektorspecifikke finansieringsprogrammer. Behovet for fælles europæiske midler, herunder Innovationsfonden og ’Strategic Technologies for Europe Platformen’ (STEP), der kan være med til at understøtte offentlige investeringer fremhæves. Det understreges også, at EU’s Innovations Council, herunder EU’s Acceleratorprogram, skal benyttes til at skabe incitament for private investeringer.  

Med et teknologiområde, der udvikler sig så hurtigt som bioteknologi, skal det være nemmere at eksperimentere med nye måder at regulere sektoren. Derfor åbner Kommissionen blandt andet op for en regulatorisk sandkasse for bioteknologi. Kommissionen lufter en ide til en europæiske ’Biotech hubs’, som en anden mulig løsning. 

Kommissionen vil have en ’EU Biotech Act’  

I forlængelse af Kommissionens hensigt om at føre industripolitik indenfor bioteknologi og biofremstilling lufter Kommissionen et forslag til en mulig ’EU Biotech Act’, der formenligt vil følge den model, vi tidligere har set i EU’s Net Zero Industri Act. Det bliver op til den næste Kommission at uddybe, hvad en sådan EU Biotech Act skal indeholde.  

Kommissionen forudser vigtige sammenspil mellem AI og bioteknologi 

Kommissionen fremhæver vigtigheden af at fremme synergier mellem udviklinger indenfor kunstig intelligens og bioteknologier. Denne hensigtserklæring lægger sig tæt op ad det som man har set i lignede nationale initiativer, som for eksempel i Storbritannien.1

USA som benchmark 

Kommunikationen fremhæver USA’s godkendelsesprocedurer for biopesticider som et muligt benchmark for de godkendelsestider, som EU bør stræbe efter på området. Herved videreføres en praksis, hvor EU’s industripolitik benchmarkes mod amerikanske tiltag. Kommissionen fremhæver desuden, at den vil undersøge effekten af skatterabatter for forskning og innovationsaktiviteter, efter fransk eksempel.   

Biotek- og biofremstillingssektoren er en sikkerhedsmæssig prioritet for EU

Bioteknologi er tidligere blevet fremhævet som et vigtigt teknologiområde under Kommissionens økonomiske sikkerhedsdagsorden,2 men med denne kommunikation fremhæves sektorens potentielle bidrag desuden til EU’s målsætninger for grøn omstilling og EU’s konkurrenceevne. 

Kommissionen fremhæver, at der er en risiko for mulig militær brug af bioteknologier, da teknologiområdet falder under, det som kaldes ’potentielle dual-use teknologier’. Ifølge Kommissionen er dette en del af begrundelsen for, at bioteknologi og biofremstilling er strategisk vigtige for EU. Kommissionen spejler på dette område de nationale strategier for sektoren, der allerede findes i både USA og Storbritannien. De sikkerhedsmæssige aspekter fylder mindre i den danske debat, hvor biosolutions- og bioteknologier primært italesættes som teknologier, der fremmer den grønne omstilling og styrker eksporten.  

  • 1https://www.gov.uk/government/publications/national-vision-for-engineering-biology/national-vision-for-engineering-biology
  • 2https://ec.europa.eu/commission/presscorner/detail/en/ip_23_4735

Tænketanken EUROPA indtager ikke holdninger som organisation. Denne tekst repræsenterer alene – som alle udgivelser fra Tænketanken EUROPA – forfatterens/forfatternes betragtninger.

European Union, 2012, Bruno Portela
Abonner på vores nyhedsbrev

Bliv opdateret på europæisk politik og hele verdenssituationen

* obligatorisk

Tænketanken EUROPA bruger ovenstående oplysninger til at sende dig vores nyhedsbrev og invitationer til arrangementer. Vi behandler dine oplystninger, indtil du tilbagekalder dit samtykke.

Kontakt

Portrætfoto

Ditte Brasso Sørensen

+4561101115

Portrætfoto

Emmanuel Molding Nielsen

+45 61 10 66 93

Indhold