Det halter med at spare på gassen i EU

EU risikerer at komme i forsyningsproblemer henover vinteren, hvis ikke gasforbruget reduceres. Desværre spares der ikke tilstrækkeligt, og vi risikerer at stå i en sitauation med politisk uro.

Som følge af Ruslands invasion af Ukraine, har EU’s energipolitik på kort tid ændret sig drastisk. EU skal være fri af russisk energi, og der skal derfor skæres ned på bl.a. gasleverancer fra Rusland. I EU er man dog opmærksom på, at uden russisk gas kan forsyningssikkerheden komme i fare henover vinteren. EU-landene blev derfor i august enige om en forordning, der forpligter medlemslandene til at reducere deres gasforbrug med 15 pct. i forhold til det gennemsnitlige forbrug de foregående 5 år1 .

Ser vi på, hvordan det foreløbigt er gået med at reducere gasforbruget i år, er det bekymrende læsning. I årets første 7 måneder, er det ikke lykkedes for EU at reducere gasforbruget tilstrækkeligt i henhold til målsætningen. Samlet set er EU’s gasforbrug kun 6 pct. lavere i år sammenlignet med samme periode de foregående 5 år.

Når man kigger på, hvor meget medlemslandene har reduceret deres gasforbrug, er der stor forskel.

I årets første 7 måneder, har syv lande reduceret i henhold til EU’s målsætning. I den gruppe af lande finder man bl.a. Danmark, der har sparet hele 19 pct. på gasforbruget.
Tolv lande har reduceret deres gasforbrug, men dog ikke tilstrækkeligt. Et af landene i denne gruppe er Tyskland, der har reduceret med 7 pct. Hele syv lande har enten ikke sparet eller decideret øget deres gasforbrug. Italien har samme gasforbrug som de foregående års gennemsnit, mens Spanien har øget deres forbrug med 7 pct.

Hvor meget har landene sparet på gassen?

Sparet mindst 15% Finland, Letland, Litauen, Holland, Danmark, Estland og Luxembourg (7 lande)
Sparet mellem 14% - 1% Sverige, Belgien, Rumænien, Kroatien, Tyskland, Tjekkiet, Frankrig, Polen, Østrig, Bulgarien, Portugal og Slovenien (12 lande)
Ikke sparet eller forøget Ungarn, Italien, Irland, Spanien, Malta, Slovakiet og Grækenland (7 lande)
Note: Cypern bruger ikke gas i deres energiforsyning.

For de medlemslande, der har flere alternative energikilder såsom vand, atomkraft eller vind, er det selvsagt lettere at nedbringe gasforbruget. Hvorimod medlemslande, hvor gas udgør en relativt stor andel af deres samlede energiforbrug, har sværere ved at nedbringe deres gasforbrug.

Men selv lande med alternative energikilder har været udfordret, fordi flere af disse energikilder har haft svære kår denne sommer. Den hårde tørke har betydet vandmangel, hvilket har mindsket produktionen af el fra hydropower og atomkraft, ligesom de meget høje temperaturer også har gjort solpaneler og atomkraftværker mindre effektive2 .

Når det er sagt, er det dog fortsat bekymrende, at EU ikke har set større reduktioner i gasforbruget. I sidste ende, kan det fortsat høje gasforbrug betyde, at EU-lande kan komme til at opleve problemer med forsyningssikkerheden og dermed blive tvunget til at rationere eller afbryde strømmen i perioder.

  • 1https://www.consilium.europa.eu/da/press/press-releases/2022/08/05/council-adopts-regulation-on-reducing-gas-demand-by-15-this-winter/
  • 2https://www.nytimes.com/2022/08/18/world/europe/drought-heat-energy.html

Tænketanken EUROPA indtager ikke holdninger som organisation. Denne tekst repræsenterer alene – som alle udgivelser fra Tænketanken EUROPA – forfatterens/forfatternes betragtninger.

European Union, 2012, Bruno Portela
Abonner på vores nyhedsbrev

Bliv opdateret på europæisk politik og hele verdenssituationen

* obligatorisk

Tænketanken EUROPA bruger ovenstående oplysninger til at sende dig vores nyhedsbrev og invitationer til arrangementer. Vi behandler dine oplystninger, indtil du tilbagekalder dit samtykke.