Frankrig set med økonomiske briller

Op til afslutningen på den franske præsidentvalgkamp ser vi på landets økonomi og handel med andre EU-lande.

Den 10. april skal franskmændene stemme til 1. runde af deres præsidentvalg. Temaer som emigration og prisstigninger har været nogle af de emner, der har optaget franskmændene i valgkampen, og priserne stiger i øjeblikket også med rekordfart, hvilket skaber en frygt for en ny bølge af gule veste.

Men hvilke andre EU-lande har økonomisk interesse i Frankrig? Dette brief kortlægger Frankrigs handel med resten af EU. Handelsmæssigt er Frankrig vigtig for mange EU-lande. Tyskland er Frankrigs største samhandelspartner – andre vigtige handelspartnere er EU- landene Spanien, Belgien, Nederlandene, Portugal og Italien, men også USA og Storbritannien fylder i fransk eksport og import.

Stigende priser og migration fylder i den franske valgkamp

De stigende priser er blevet et vigtigt tema i den franske valgkamp1 , hvor energi- og brødpriser har fået fokus. Det presser præsident Macron, som har set sit forspring blive mindre i meningsmålingerne. Frankrig oplever i øjeblikket en rekordhøj inflation, målt ved HICP indekset, som går tilbage til 1991. De foreløbige tal viser, at inflationen steg med 5,1 procent i marts - hovedsageligt trukket af stigende energipriser, jf. figur 2. De stigende priser rammer socialt skævt, og det skaber en frygt for, at vi igen kommer til at se gule veste i gaderne. Bl.a. har priserne på baguette og benzin fyldt i debatten. Når priserne stiger med den nuværende fart, rammer det de franske borgeres økonomi hårdt, da timelønningerne ikke er steget mere end omkring 1,5 pct om året siden 2015.

Inflation i Frankrig

Også migration har fyldt i den franske valgkamp. Ser man på antallet af borgere fra ikke EU-lande, var det på 5,5 pct. af den franske befolkning i 20212 . Der er en lidt større andel af ikke udenlandske borgere boende end f.eks. Danmarks 5,4 pct., jf. figur 2.

Andel af befolkning med udenlandsk oprindelse

Den franske økonomi

Frankrig er et land, hvor indkomsterne ligger meget tæt på det europæiske gennemsnit. jf. figur 3. En gennemsnitlig fransk borger vil have en købekraft, der er 4 pct. højere end EU- gennemsnittet.

BNP per indbygger 2021

Til sammenligning har en gennemsnitlig dansk statsborger en købekraft, der er 33 procent højere end den gennemsnitlige EU-borger.

Ser vi på den franske økonomi, så blev den økonomiske vækst, som her er målt ved værditilvæksten, hovedsageligt skabt i sektorerne offentligt administration, undervisning og sundhed samt erhvervsservice i 2020. Den franske økonomi adskiller sig fra den danske og resten af EU ved at have en større andel af serviceerhverv, jf. figur 4.

Værditilvækst per branche

Frankrigs vigtigste handelspartnere

Ser vi på Frankrigs samhandelspartnere, er Tyskland klart Frankrigs vigtigste eksportmarked, jf. figur 5. Frankrig eksporterede for ca. 725 mia. euro gennemsnitligt over årene 2018 til 2020. Ser vi nærmere på eksporten til Tyskland udgjorde denne ca. 92,5 mia. euro i samme periode. Eksporten til Tyskland udgjorde derved hele 13 procent af Frankrigs samlede eksport i årene 2018 til 2020.

Eksport til Frankrig

Ser vi mod den franske import, så udgør denne ca. 780 mia. euro gennemsnitligt over årene 2018 til 2020. Igen er Tyskland den vigtigste handelspartner, og ca. 16 procent af Frankrigs import kommer fra Tyskland i perioden, jf. figur 6.

Frankrigs import

Hvad handler EU med Frankrig

Ser vi nærmere på varehandlen og mellem Frankrig og EU, så bestod EU's eksport til Frankrig i årene 2018 til 2020 hovedsageligt af maskiner og transportmidler, hvilket bl.a. kan tilskrives bilindustrien jf. figur 7.

Eksport til Frankrig

Ser man på Danmarks import fra Frankrig i perioden 2018 til 2020, så har der været en overvægt af maskiner og transportmidler, når man måler relativt til resten af EU, jf. figur 8. I denne varegruppe ligger blandt andet biler.

Import til Frankrig

Hvor meget handler EU-landene med Frankrig

Samlet set har handlen med varer fyldt mest mellem Frankrig og de resterende EU-lande. Dette gælder både i henhold til eksporten og importen.

For langt de fleste EU-lande udgør eksporten til Frankrig en betydelig del af deres samlede eksport i årene 2018 til 2020, jf. figur 9. Det sted hvor eksporten til Frankrig har fyldt relativt mest, er i landene Spanien, Belgien og Portugal, hvor eksporten udgør mere end 13 procent af deres samlede eksport.

EU-landes eksport til Frankrig

Ser vi på landenes import fra Frankrig, har der været tale om næsten samme billede, jf. figur 10. Både Spanien og Belgien importerer mere end 10 procent af deres samlede import fra Frankrig i perioden 2018 til 2020.

EU-landes import fra Frankrig

Hvem har samlet set mest handel med Frankrig

Ser vi ud over EU, så har Frankrig været mest interessant handelsmæssigt for lande som Spanien, Belgien, Luxembourg og Portugal i perioden 2018 til 2020, jf. figur 11. Set med de økonomiske briller er det derfor også de lande, der har de største økonomiske interesser i Frankrig.

EU-landes samhandel med Frankrig
  • 1https://www.france24.com/en/tv-shows/people-profit/20220318-inflation-and-the-french-election-how-serious-is-the-cost-of-living- crisis
  • 2https://ec.europa.eu/eurostat/statistics- explained/index.php?title=Migration_and_migrant_population_statistics#Migrant_population:_23.7_million_non- EU_citizens_living_in_the_EU_on_1_January_2021

Tænketanken EUROPA indtager ikke holdninger som organisation. Denne tekst repræsenterer alene – som alle udgivelser fra Tænketanken EUROPA – forfatterens/forfatternes betragtninger.

European Union, 2012, Bruno Portela
Abonner på vores nyhedsbrev

Bliv opdateret på europæisk politik og hele verdenssituationen

* obligatorisk

Tænketanken EUROPA bruger ovenstående oplysninger til at sende dig vores nyhedsbrev og invitationer til arrangementer. Vi behandler dine oplystninger, indtil du tilbagekalder dit samtykke.

Indhold