Frygt for regning præger danskernes syn på bankunionen

44 pct. af danskerne er mere eller mindre uenige i, at Danmark bør deltage i EU’s bankunion, spørges der til ”banksamarbejde” frem for ”union” tipper overvægten dog i positiv favør.

Sparegris med EU flag

 

RESUME

44 pct. af danskerne er mere eller mindre uenige i, at Danmark bør deltage i EU’s bankunion, mens 31 pct. er enige. Hver fjerde vælger har ikke taget stilling. Spørges der til ”banksamarbejde” frem for ”union” tipper overvægten dog i positiv favør, viser en ny måling, som YouGov har gennemført for Tænketanken EUROPA.

Målingen undersøger desuden hvilke forhold, der påvirker danskernes stillingtagen ift. bankunionen. Her kommer frygten for at betale for dårlige banker i andre lande ind på en suveræn førsteplads. Det er bemærkelsesværdigt, da fundamentet for bankunionen netop er princippet om at aktionærer og investorer – og ikke skatteyderne – skal dække tabene, hvis en bank gå ned. Danmarks Nationalbank, der er fortaler for dansk tilslutning til banksamarbejdet, betegner det som usandsynligt, at Danmark kommer til at betale for dårlige banker i andre lande.

For nylig var Nordeas øverste chef ude og bede politikerne om hjælp til at komme de massive problemer med hvidvaskning til livs – bl.a. med et fælles EU-tilsyn. Statsminister Lars Løkke Rasmussen samt flere erhvervsorganisationer har foruden Nationalbanken argumenteret for, at Danmark bør være med i et europæisk banksamarbejde. Men disse anbefalinger fra forskellige aktører ser generelt ud til at have meget lille betydning for danskernes holdning til bankunionen, viser den nye måling.

Hovedkonklusioner

  • Danskerne er skeptiske over for dansk deltagelse i EU’s bankunion. 44 pct. af danskerne er overvejende uenige i en dansk deltagelse, 31 pct. er overvejende enige. Hver fjerde er i tvivl.
  • Spørges der til ”banksamarbejde” frem for ”bankunion” svinger overvægten imidlertid i en mere positiv retning. Her er 43 pct. af de adspurgte positive, mens 35 pct. er negativt stemt.
  • Vælgere fra SF, Dansk Folkeparti, Enhedslisten og Socialdemokratiet er klart eller overvejende uenige i, at Danmark skal gå med i EU’s bankunion. Resten af partiernes vælgere er relativt positive over for bankunionen.
  • Mere end hver tredje vælger angiver bekymringen for at Danmark kommer til at betale for dårlige banker i andre lande som det vigtigste forhold, når de skal tage stilling til bankunionen.
  • Det til trods for, at bankunionen er opbygget på en måde, hvor det ifølge Danmarks Nationalbank er usandsynligt, at det vil kunne ske.
  • Det har ligeledes stor betydning for danskerne, at EU ikke skal have mere magt i Danmark, og at Danmark ikke skal tabe suverænitet.
  • Argumenter om at få "et fælles tilsyn" og "at stå stærkere sammen" i tilfælde af en ny finanskrise er også vigtige for danskernes holdning til en bankunion.
  • Anbefalinger fra Nationalbanken, erhvervsorganisationer eller regeringen betyder derimod ikke meget for vælgerne. Blot 5 pct. af respondenterne angiver, at en anbefaling fra regeringen har betydning for deres holdning.
  • Statsminister Lars Løkke Rasmussen har meldt ud, at han ønsker dansk deltagelse i EU’s bankunion. Mette Frederiksen har erklæret sig positiv, mens både Dansk Folkeparti og Enhedslisten er imod dansk deltagelse.

Læs det fulde notat under 'dokumenter'.

Tænketanken EUROPA indtager ikke holdninger som organisation. Denne tekst repræsenterer alene – som alle udgivelser fra Tænketanken EUROPA – forfatterens/forfatternes betragtninger.

European Union, 2012, Bruno Portela
Abonner på vores nyhedsbrev

Bliv opdateret på europæisk politik og hele verdenssituationen

* obligatorisk

Tænketanken EUROPA bruger ovenstående oplysninger til at sende dig vores nyhedsbrev og invitationer til arrangementer. Vi behandler dine oplystninger, indtil du tilbagekalder dit samtykke.