Notat

Trump, Putin og terror får danskerne til at ønske mere EU

Resume En række globale usikkerheder som valget af Trump og hans America First-politik, et aggressivt Rusland og terrorangreb i europæiske storbyer får i markant grad danskerne til at støtte et tættere EU-samarbejde. Det viser en omfattende ny meningsmåling, som YouGov har gennemført for Tænketanken EUROPA blandt 2.056 respondenter.

56 pct. siger, at et aggressivt Rusland kan få dem til at støtte et tættere EU-samarbejde. Blot 6 pct. siger, at det vil få dem til at ønske et mindre tæt EU-samarbejde. Samme store opbakning til et tættere EU-samarbejde gør sig gældende ved bekymringen for nye terrorangreb, et NATO under pres og usikkerheden med Donald Trump som præsident i USA. Det er værd at bemærke, at også øget globalisering får danskerne til at støtte et tættere europæisk samarbejde.

Efter en række kriser i Europa, der kulminerede i 2016 med briternes udmeldelse, har 2017 indtil videre budt på ny optimisme i EU-samarbejdet. Der er lyspunkter i økonomien og arbejdsløsheden falder. Samtidig er der stor usikkerhed om en række globale forhold. Dette ser ud til at være medvirkende til, at andelen af danskere, der ønsker at følge briterne ud af EU, er faldet markant det seneste år. At der kan spores et positivt momentum bør inspirere til, at der, arbejdes endnu hårdere på at imødekomme befolkningernes bekymringer og bringe EU-samarbejdet videre ud flere års skiftende kriser.

Hovedkonklusioner
  • En række ydre, globale trusler får danskerne til at støtte massivt op om et tættere EU-samarbejde. Det viser en stor måling, som YouGov har gennemført for Tænketanken EUROPA.
  • Det er især forhold som et aggressivt Rusland, terrorangreb på europæisk grund, pres på NATO og usikkerheden forbundet med den amerikanske præsident, som får danskerne til at støtte et tættere EU-samarbejde.
  • Et aggressivt Rusland og bekymringen for nye terrorangreb får et absolut flertal på hhv. 56 og 51 pct. støtte et mere tæt EU. Blot hhv. 6 og 10 pct. angiver, at det vil få dem til at støtte mindre EU.
  • 35 pct. mener, at stigende globalisering medfører et øget behov for et mere tæt EU. Der er altså ”blot” hver tredje, men ikke desto mindre er andelen 21 procentpoint højere end dem, der som en konsekvens af globalisering påvirkes i retning af at støtte et mindre tæt EU-samarbejde.
  • Selv blandt vælgerne i de EU-skeptiske partier i Folketinget er der faktisk flere, der angiver, at truslerne får dem til at støtte et tættere EU-samarbejde, end der angiver mindre samarbejde.
  • De ydre trusler kan – sammen med flere lyspunkter internt i EU – være med til at forklare, at langt færre danskere ønsker at følge briterne ud af EU end for et år siden. Generelt er opbakningen til EU-steget betydeligt i en lang række lande i løbet af det seneste år.
  • Danmark kommer qua forbeholdene til at skulle træffe nogle afgørende valg, hvis EU som ventet intensiverer samarbejdet på netop de områder, hvor vores forbehold holder os ude. Hvis Danmark insisterer på at stå udenfor, kan det isolere os mht. udefrakommende trusler – stik imod hvad et flertal i befolkningen ønsker.

Tænketanken EUROPA indtager ikke holdninger som organisation. Denne tekst repræsenterer alene – som alle udgivelser fra Tænketanken EUROPA – forfatterens/forfatternes betragtninger.

<
RELATERET INDHOLD
>

Nyhedsbrev

Modtag vores nyhedsbrev og få analyser, notater og invitationer til events før alle andre.