Q&A

Trump er en stress-test for Europa

Resume Uffe Ellemann-Jensen: EU bør ikke vende ryggen til det store flertal af amerikanerne, som ikke har stemt på Trump. I stedet skal vi gøre en særlig indsats for at holde USA på den transatlantiske vej.

Hvad vil Trump komme til at betyde for Europa, og hvordan bør EU tackle den nye verdensorden, som valget af ham har medført? Vi spørger tidligere udenrigsminister og medlem af tænketankens Advisory Board, Uffe Ellemann-Jensen:

Forud for sidste EU-topmøde udtrykte Donald Tusk bekymring over, at den nye Trump-administration stiller spørgsmål ved 70 års amerikansk udenrigspolitik. Deler du hans bekymring?

 – Jeg deler absolut bekymringen. For selv om der er mange modererende kræfter i det amerikanske politiske system – domstole, træghed i embedsmandssystemet ("den dybe stat"), kongressen (hvor Trump har stærke modstandere blandt både Republikanere og Demokrater) og en stærk, fri presse – så bliver der jo lyttet til, hvad præsidenten siger, og mange rundt i verden vil tage ham bogstaveligt, og indrette sig derefter. Det bliver virkelig en stress-test for Europa.

Bør EU i lyset af Trumps udmeldinger orientere sig mere mod Kina og Asien, herunder f.eks. indgå flere handelsaftaler med disse lande?

– Nej, for selv om vi er enige med den kinesiske ledelse i, at protektionisme er en dårlig ide, så er der ikke så meget mere, vi deler med dem. EU bør gøre en særlig indsats for at holde USA på den transatlantiske vej. Uanset Trump er der så mange i det amerikanske politiske system, som forstår betydningen af vore fælles værdier, at vi ikke skal begynde at svække deres slagkraft. Vi må ikke vende ryggen til det store flertal af amerikanere, som ikke har stemt på Trump.

Hvem har den bedste chance for at opbygge et konstruktivt forhold til Trump? – Jean-Claude Juncker, Donald Tusk eller en helt tredje – f.eks. en national statsleder?

– Den opgave falder mest naturligt for en national statsleder, og hvis Beppe Grillo vinder i Italien, kan han jo passende sættes på opgaven. Men spøg til side: Jeg er ikke sikker på, at Trump sidder der om et år, så jeg mener ikke, at der skal investeres så meget i et "konstruktivt forhold" til ham, at det devaluerer vore europæiske værdier. Vi skal derimod gøre en ekstra indsats for at bevare et godt og stærkt forhold til den amerikanske administration. Vi skal ikke ignorere strømmen af tweets fra Det Hvide Hus, men sige fra, når europæiske interesser er truet. Og om nødvendigt sætte en pris på, hvis. der f.eks sker angreb på handelsaftaler eller lægges op til bilaterale aftaler uden om Europa. EU er stadig USA's vigtigste marked. Deres handel med EU 37 gange større end handelen med Rusland...

Hvad vil være det bedste svar fra EU på den nye verdensorden efter Trump?

At styrke europæisk samarbejde på de områder, hvor Trump risikerer at svække den eksisterende orden. Det vil først og fremmest sige forsvar og frihandel. Europa vil ikke kunne erstatte den amerikanske sikkerhedsgaranti. Derfor bør der satses stærkt på at bevare begge søjler i det transatlantiske samarbejde – både sikkerhedssamarbejdet og det økonomiske samarbejde. Det forudsætter et forstærket europæisk samarbejde og et stærkere europæisk bidrag.

Uffe Ellemann Jensen er tidligere dansk udenrigsminister og medlem af Tænketanken EUROPAs Advisory Board.

Tænketanken EUROPA indtager ikke holdninger som organisation. Denne tekst repræsenterer alene – som alle udgivelser fra Tænketanken EUROPA – forfatterens/forfatternes betragtninger.

<
RELATERET INDHOLD
>

Nyhedsbrev

Modtag vores nyhedsbrev og få analyser, notater og invitationer til events før alle andre.