Rapport

Suveræne Danmark

Rapport viser danskernes holdning til suverænitet

Resume Suverænitet er et af de mest centrale begreber i EU-debatten. Men hvad tænker og mener danskerne egentlig om suverænitet? Og hvorfor har spørgsmålet om suverænitet udviklet sig til EU-modstandernes trumfkort, når Danmark har klare fordele af at samarbejde med andre lande? Ny rapport giver nogle af svarerne.

Spørger man danskerne, om de ønsker at deltage i EU's samarbejde på forskellige områder, siger et stort flertal ja. Spørger man, om de ønsker at afgive suverænitet på områderne, flytter en femtedel af danskerne sig fra at være positive til at være negative.

Spørgsmålet om suverænitet har altid været afgørende i EU-debatten, men med rapporten Suveræne Danmark tager Tænketanken EUROPA et spadestik dybere og sætter for første gang tal på danskernes holdninger til suverænitet.

Download rapporten her

"68 pct. af dem, som stemte nej til at afskaffe retsforbeholdet, gjorde det, fordi de ikke ville afgive suverænitet. Spørgsmål om suverænitet springer op som en trold af en æske ved folkeafstemninger, og det har historisk set altid været nej-sidens trumfkort. Det har vi ønsket at få en dybere forståelse af, og derfor har vi brugt det sidste halve år på at undersøge danskernes opfattelser af suverænitet," siger forskningschef i Tænketanken EUROPA, Catharina Sørensen.

Rapporten baserer sig dels på en omfattende meningsmåling med mere end 2.000 respondenter, dels på fokusgruppe-interviews med udvalgte danskere. Otte af landets førende eksperter på området har været tilknyttet forskningsprojektet.

Undersøgelsen viser bl.a., at spørgsmålet om suverænitet kan flytte omkring en femtedel af danskerne fra at være positive til at være negative over for at deltage i EU's samarbejde. På nogle områder er tallet endda højere.

Rapporten konkluderer også, at grundlovens paragraf 20 samt de danske EU-forbehold faktisk ikke udgør værn mod at afgive suverænitet i dagens EU-samarbejde, hvilket mange danskere ellers har en opfattelse af.

Rapporten Suveræne Danmark følges op af en række arrangementer og debatter i hele landet. Et anneks med alle spørgsmål og svar fra undersøgelsen kan downloades her.

Forskningschef, Catharina Sørensen, er hovedforfatter til rapporten, som er blevet til med bidrag fra Bjarke Møller, Nadja Schou Lauridsen, Karsten Tingleff Vestergaard, Sarah Vormsby og Poul Skytte Christoffersen.

Tænketanken EUROPA indtager ikke holdninger som organisation. Denne tekst repræsenterer alene – som alle udgivelser fra Tænketanken EUROPA – forfatterens/forfatternes betragtninger.

<
RELATERET INDHOLD
>

Nyhedsbrev

Modtag vores nyhedsbrev og få analyser, notater og invitationer til events før alle andre.