Debat

Opbakning til EU vokser frem mod EP-valg

Resume Da briterne stemte ja til Brexit, lød dommedagsprofetierne, at det ville udløse en dominoeffekt med en stribe af lande, som ville forlade EU. I virkeligheden er det gået lige modsat.

EU har fået styr på sine ydre grænser, og det går fremad med økonomierne i de europæiske lande. Måske er det derfor, at opbakningen til EU vokser? Det gælder ikke mindst hos den danske befolkning, som faktisk er væsentlig mere positiv over for det europæiske samarbejde end EU-gennemsnittet på en række afgørende spørgsmål.

Det viser en helt ny måling, som netop er blevet offentliggjort.

Tre ud af fire danskere synes, at medlemskabet af EU er en god ting. Mere end fire ud af fem siger, at Danmark har haft fordel af at være med i EU. Og lige så mange siger, at deres stemme tæller i EU.

Der er heller ikke lyst til at følge Storbritannien ud af EU, hvis man spørger danskerne. Kun 14 procent ville stemme for at forlade EU, hvis der blev holdt en folkeafstemning i dag. Hele 77 ville sige nej tak.

Kigger man på Storbritanniens situation, er der heller ikke noget at sige til, at mange betakker sig ved dansk udmeldelse. Lysten herhjemme til at forlade EU er dalet støt, som Brexit har udfoldet sig til en britisk tragedie.

Allerede nu – hvor Storbritannien endnu ikke er trådt ud af EU – koster udsigten til Brexit helt almindelige briter dyrt og skaber et enormt bureaukrati.

Da briterne stemte ja til Brexit, lød dommedagsprofetierne, at det ville udløse en dominoeffekt med en stribe af lande, som ville forlade EU.

I virkeligheden gik det lige modsat. Opbakningen til EU er vokset i medlemslandene, og der er ikke flertal for at forlade EU i nogen af de øvrige 27 medlemslande.

Måske spiller det også en rolle, at EU-landene sammen udgør en reel modvægt til en amerikansk præsident, som Europa ikke længere kan regne med. Det er ikke nogen venlig verden, som venter, hvis man forlader EU. Kina vokser og vil snart være verdens største økonomi, Putin styrer aggressivt og med hård hånd Rusland og for Trump handler alt om “America First”.

Alle lande i EU ville være småstater i verden, hvis de skulle stå på helt egne ben.

Der kan altså både være indre og ydre årsager til, at opbakningen til EU er steget betydeligt de seneste år. Men der er stadig behov for at udvikle EU-samarbejdet, så det bliver endnu bedre i stand til at varetage landenes og befolkningernes interesser.

Det kommende valg til Europa-Parlamentet bliver startskuddet for EU's udvikling de næste fem år.

Tænketanken EUROPA indtager ikke holdninger som organisation. Denne tekst repræsenterer alene – som alle udgivelser fra Tænketanken EUROPA – forfatterens/forfatternes betragtninger.

<
RELATERET INDHOLD
>

Nyhedsbrev

Modtag vores nyhedsbrev og få analyser, notater og invitationer til events før alle andre.