Måling

Ny meningsmåling: Tyskland efter Merkel skal lede EU

Kommissionsformand Ursula von der Leyen og kansler Angela Merkel - Billede: Europa-Kommissionen

Resume Europæerne anser stadig Angela Merkel, der om kort tid træder tilbage som tysk kansler, som en samlende kraft og forventer, at Tyskland fortsat vil levere lederskab inden for EU, ifølge en ny meningsmålings-baseret rapport, der blev offentliggjort i dag af tænketanken European Council on Foreign Relations (ECFR) - i samarbejde med Tænketanken EUROPA
 

Hovedkonklusioner
  • ECFR’s nye meningsmålingsbaserede rapport fra 12 EU-medlemslande er skrevet af Piotr Buras og Jana Puglierin, og viser, at europæere ser Tyskland som en vigtig og værdsat leder i EU, mens tyskerne selv har forbehold over for deres engagement i Europa. De danske tal er lavet i samarbejde med Tænketanken EUROPA. 
  • Meningsmålingen tyder på, at Merkel-æraen skabte opbakning til tysk lederskab i EU - med et flertal europæere, der indikerer, at de stoler på Tyskland ift. den økonomiske og finansielle politik (36%), og til at forsvare demokrati og menneskerettigheder (35%) på vegne af EU. I Danmark har 40% tillid til Tysklands lederskab inden for den økonomiske politik og 41% har tillid til, at Tyskland vil forsvare demokrati og menneskerettigheder.
  • Indenfor landets grænser er der dog pessimisme i forhold til Tysklands status i verden. Målingen viser, at et flertal (52%) af tyskerne nu mener, at deres lands "guldalder" er forbi.
  • I betragtning af denne pessimisme og den hurtigt skiftende internationale scene mener Puglierin og Buras, at Tysklands politiske lederskab efter Merkel ikke har andet valg end at ændre deres rolle i og forholdet til EU. 
  • Tyskland er nødt til at lede kampen mod de to største trusler EU kommer til at stå over for i de kommende år: et sammenbrud af retsstaten i EU og EU’s geopolitiske marginalisering.

Rapporten er baseret på en opinionsundersøgelse blandt tolv EU-lande, der blev foretaget for ECFR i Østrig (1.014), Bulgarien (1.002), Danmark (1.015), Frankrig (3.110), Tyskland (3.001), Ungarn (1.001), Italien (1.002), Holland (1.004), Polen (1.060), Portugal (1.000), Spanien (1.011), Sverige (1.047) i maj og juni 2021.

Den viser, at stod valget mellem Merkel og Macron, så ville europæere i de 12 EU-lande vælge Angela Merkel som leder i EU.

Angela Merkel mere populær som leder i EU end Macron

Tilliden til Tyskland er størst, når det gælder den økonomiske politik i EU. Tilliden er mindre, når det handler om håndteringen af EU's relationer til store magter som Kina, USA og Rusland.

Tillid til Tyskland i EU, når det gælder politikområder

Højest tillid i bl.a. Danmark til, at Tyskland vil forsvare demokratiske værdier

Tænketanken EUROPA indtager ikke holdninger som organisation. Denne tekst repræsenterer alene – som alle udgivelser fra Tænketanken EUROPA – forfatterens/forfatternes betragtninger.

<
RELATERET INDHOLD
>

Nyhedsbrev

Modtag vores nyhedsbrev og få analyser, notater og invitationer til events før alle andre.