Analyse

Hvad fortæller danske erfaringer om den britiske afstemning?

Resume Hvad kan briterne lære af de danske erfaringer med at holde folkeafstemninger om EU? Forskningschef Catharina Sørensen giver tre bud.

Briterne er nok europamestre i euroskepsis, men i Danmark er vi helt i top, når det kommer til at holde folkeafstemninger om EU-spørgsmål.

Kan briterne lære noget af os forud for Storbritanniens in/out-afstemning den 23. juni? Tænketanken EUROPAs forskningschef, Catharina Sørensen, fremhæver tre folkeafstemningslektier i ny artikel i det britiske tidsskrift History & Policy:

  • Kernemålgruppen overses ofte: De – relativt set få – vælgere, der endnu ikke har taget stilling til ja/nej-spørgsmålet mærker typisk ikke meget til EU i dagligdagen og er særligt skeptiske over for kampagnernes sort/hvide retorik.
  • Vælgernes ABC om EU står bagerst i reolen: Over en tredjedel i både Danmark og Storbritannien ved ikke, hvor mange lande, der er medlemmer af EU. Kampagerne skal være bedre til at håndtere, at mange vælgere slet ikke ønsker at sætte sig grundigere ind i EU-politik.
  • Debattér elefanten i rummet: Ønsker om at fastholde suverænitet er afgørende for rigtig mange vælgeres stemmevalg. Men hvorfor er suverænitet udelukkende blevet nej-sidens trumfkort? En debat om formel og reel suverænitet i det 21. århundrede vil appelere til alle.

Læs hele analysen hos History & Policy

Tænketanken EUROPA indtager ikke holdninger som organisation. Denne tekst repræsenterer alene – som alle udgivelser fra Tænketanken EUROPA – forfatterens/forfatternes betragtninger.

<
RELATERET INDHOLD
>

Nyhedsbrev

Modtag vores nyhedsbrev og få analyser, notater og invitationer til events før alle andre.