Debat

Grådige finansfolk er den suveræne udfordring

Resume Vi kan styrke vores politiske suverænitet over for markedet, hvis der er et handlekraftigt EU, der får muskler til at stoppe grænseoverskridende skattetænkning, når selskaber og rigmænd søger tilflugt i skattely og udnytter skattehuller mellem landene.

Dette indlæg blev bragt i Jyllands-Posten 6. november 2018.

Den tid er forbi, hvor nationalstatens suverænitet, demokratiet og vores sikkerhed, velstand og velfærd bedst beskyttes bag grænsen.

CumEx-skandalen, hvor rigmænd, førende banker og advokatfirmaer har lænset skatteborgerne i Europa for over 410 mia. kr. med svindel og udbytteskattefinter, er seneste eksempel.

Danmark er snydt for over 12 mia. kr. Det er en del af en større svindelmaskine, orkestreret af ekstremt grådige finansfolk sammen med højt betalte rådgivere.

Det er skandaløst og må bekæmpes. Det er ikke nok at ringe til den tyske skatteminister og brokke sig. Danmark og flere EU-lande er blevet snydt, så vandet drev af Skat.

Vreden og forargelsen bør forvandles til intelligent lovgivning, der lukker skattehullerne, stopper svindelmagerne og sikrer, at de ansvarlige straffes med lange fængselsstraffe.

Skattesystemets 9/11

Der er brug for automatisk informationspligt mellem skattemyndighederne i EU, et fælles europæisk finanstilsyn, en styrkelse af Europol og anklagemyndighederne i Eurojust, så svindelnetværkene optrevles. Flere ansatte i Skat, Finanstilsynet og bagmandspolitiet i Danmark er sikkert en god investering, men det er lappeløsninger, hvis ikke også den europæiske lovgivning styrkes.

CumEx er som skattesystemets 11. september. Et chok, der river os ud af den naive barnetro på, at den danske stat har styr på det hele. Det har den ikke.

Hvidvaskskandaler i banker har ligesom Brittas mangeårige satspuljesnyd vist, at systemsvigt kan finde sted i stor skala over mange år.

CumEx er latin og betyder med og uden. Sådan er det også med den nationale suverænitet, som vi har forgudet siden den westfalske fredsaftale i 1648 og fejret ved flere folkeafstemninger om EU. Men selv om Danmark formelt er et suverænt land, udtømmes det i realpolitikkens virkelighed.

Økonomien er globaliseret, kapitalbevægelserne er liberaliseret, halvdelen af vores velstand afhænger af international handel, og 58 pct. af eksporten sælges på EU’s indre marked. Vores velstand og velfærd afhænger af omverdenen.

Genvind suverænitet gennem EU

Som et lille land er vi dybt afhængige af en stærk, velreguleret international retsorden, så vi ikke ender som offerlam for de store magter. For Kina, Rusland eller USA.

Et stærkt europæisk samarbejde i EU er vores bedste redningskrans i det turbulente globale ocean. I forhold til de systemiske megabanker kan vi vinde suverænitet og sikkerhed ved at gå med i EU’s bankunion.

I handelspolitikken vinder vi suverænitet gennem et stærkt EU, der laver fordelagtige handelsaftaler i en tid, hvor USA’s præsident, Donald Trump, fyrer op under protektionistiske handelskrige.

Vi kan styrke vores politiske suverænitet over for markedet, hvis der er et handlekraftigt EU, der får muskler til at stoppe grænseoverskridende skattetænkning, når selskaber og rigmænd søger tilflugt i skattely og udnytter skattehuller mellem landene.

Måske har vi brug for en europæisering af basen for selskab- og udbytteskat, så der lægges en bund under markedet?

I dag betaler de små og mellemstore selskaber cirka 30 pct. mere i selskabsskat end de største selskaber. Der må være lighed for loven. Dvs. mere retfærdighed.

Vi kan – sammen

Uden et stærkt, handlekraftigt EU kommer nationalstaten til kort. Det gælder i allerhøjeste grad også klimapolitikken.

Det internationale klimapanel IPCC vurderer, at vi kun har 12 år til at reducere CO2-emissionerne med 45 pct. og lave reformer, der sikrer, at de globale temperaturstigninger ikke overstiger de kritiske 1,5 grader celsius.

Der er brug for en historisk hurtig grøn omstilling af økonomien. Ikke kun i Danmark. Statsminister Lars Løkke Rasmussen ønsker f.eks., at eneste ny bil i Danmark om 17 år skal være en elbil. Men målet kan aldrig realiseres, og slet ikke effektivt, hvis ikke det bliver et fælles europæisk projekt, der involverer den store tyske bilindustri.

Vi skal handle sammen. Ikke uden.

Statsministeren ved dybest set, hvad der er på spil: "Der er ikke en modsætning mellem dansk suverænitet og et stærkt engagement i Europa. Tværtimod. Et Europa, der står sammen, bliver stadig vigtigere for Danmark."

Tænketanken EUROPA indtager ikke holdninger som organisation. Denne tekst repræsenterer alene – som alle udgivelser fra Tænketanken EUROPA – forfatterens/forfatternes betragtninger.

<
RELATERET INDHOLD
>

Nyhedsbrev

Modtag vores nyhedsbrev og få analyser, notater og invitationer til events før alle andre.