Tema

Flygtninge – en fælles europæisk udfordring

Flygtninge og indvandring kræver fælles europæiske løsninger

Resume Uro og krig i Europas nærområder har tvunget millioner af mennesker på flugt, og mange søger med EU. Det har skabt et stort pres på EU's ydre grænser og usikkerhed i befolkningerne. Der er ingen nemme løsninger, men det kræver samarbejde at håndtere udfordringen.

I 2015 kom over 1,6 mio. flygtninge og økonomiske migranter til Europa, og intet tyder på, at folkevandringerne vil aftage i en verden med over 60 mio. flygtninge. Presset på EU's eksterne grænser er stort, ikke mindst i lande som Grækenland og Italien.

Situationen har fået flere EU-lande, herunder Danmark, til at indføre midlertidig grænsekontrol. Schengen-samarbejdet om åbne grænser vakler, og de økonomiske omkostninger er store. Det er i EU såvel som Danmarks interesse at bevare de åbne grænser. Derfor arbejdes der på nye regler, som kan aflaste de mest pressede lande. Samtidig skærpes kontrollen ved de ydre grænser.

Vi følger udviklingen på indvandrings- og asylområdet og analyserer konsekvenserne for Danmark. Vil du være sikker på at modtage nye notater og analyser, så tilmeld dig vores nyhedsbrev og følg os på Facebook og Twitter.

Notater og analyser om flygtninge, asyl og indvndring

EU-lande svigter i fordelingen af flygtninge – Der skulle være fordelt 160.000 flygtninge fra Grækenland og Italien til andre EU-lande, men det kun lykkedes at fordele 29.142 personer. (Notat, 25.9.2017)

Samarbejde med Afrika skal bremse migrationen – EU ønsker at styrke samarbejde med en række afrikanske lande med henblik på at få skabt en langsigtet løsning på migrantstrømmen over Middelhavet. (Notat, 21.2.2017)

Kamp mod menneskesmuglere går trægt – Et år efter operationen blev sat i værk, har Sophia kun vist skuffende resultater. (Notat, 15.12.2016)

EU strammer kontrollen med de ydre grænser – igen – Kommissionens nye forslag til det såkaldte ETIAS-system er et vigtigt bidrag til at styrke kontrollen med EU’s ydre grænser. (Notat, 16.11.2016)

Uenighed i Bratislava trods færre flygtninge – Trods færre flygtninge er uenighederne mellem EU-landene stadig markante, og aftalen med Tyrkiet er både skrøbelig og under humanitær kritik. (Notat, 13.9.2016)

Merkel schafft das – Angela Merkel er flere steder blevet udråbt som syndebuk for EU's manglende håndtering af flygtningekrisen. Men sandheden er, at Merkels politik nu for alvor er begyndt at virke. (Debat, 12.9.2017)

Skæbnetime for EU – Sjældent har vi haft så meget brug for fælles europæiske løsninger, men nationalstaterne kappes om stadig mere protektionistiske foranstaltninger. (Indlæg, JP, 3.2.2016)

Tyrkietaftale er et vigtigt fremskridt, men – Vi opsummerer i 10 punkter de vigtigste elementer og problemer i aftalen mellem EU og Tyrkiet. (Analyse, 19.3.2016)

Danskere foretrækker fælles EU-løsninger om asyl og grænser – Mens den politiske elite er modstræbende over for fælles EU-kvoter for asylansøgere, er 55 pct. af vælgerne tilhængere af kvoterne. (Notat 22.10.2015)

Europol styrker kamp med menneskesmuglere – I takt med at antallet af flygtninge og migranter, der søger mod Europa, er vokset markant, har Europol fået en stadigt større rolle i forhold til at håndtere denne udfordring. (Notat 8.10.2015)

Hvis glidebane er det størte? – Uanset om man stemmer ja eller nej ved folkeafstemningen 3. december, er drømmen om at bevare status quo en illusion. (Analyse, Politiken, 29.8.2015)

Danskerne klar til mere EU i udlændingepolitikken – Et flertal af danskerne er klar til at deltage i store dele af EU´s politiske samarbejde om asyl og indvandring. (24.6.2015)

Danmark presses af nyt forslag om fordeling af asylansøgere – En mere fair fordeling af asylansøgere ser ud til at blive en del af næste års revision af Dublin-aftalerne, og det vil sætte Danmark under politisk pres. (13.5.2015)

Tilvælg EU's udlændingepolitik – EUs udlændingepolitik er langt bedre end dens rygte, og faktisk vil det være mere effektivt for Danmark at føre udlændingepolitik gennem EU frem for at isolere sig med en ­opt-out­­. (Indlæg, Berlingske 28.2.2015)

Schengen berører også dansk udlændingepolitik – Mens et flertal på Christiansborg har lovet at sende retsforbeholdet til en folkeafstemning, lover de samtidig at holde udlændingepolitikken udenfor. Det kan næppe lade sig gøre. (3.2.2015)

Tænketanken EUROPA indtager ikke holdninger som organisation. Denne tekst repræsenterer alene – som alle udgivelser fra Tænketanken EUROPA – forfatterens/forfatternes betragtninger.

<
RELATERET INDHOLD
>

Nyhedsbrev

Modtag vores nyhedsbrev og få analyser, notater og invitationer til events før alle andre.