Debat

DiEM25 kan puste til nordeuropæisk EU-skepsis

Diem25 kan føre til større euroskepsis

Resume DiEM25-initiativet med den tidligere græske finansminister Yanis Varoufakis i spidsen har i de seneste uger fået stor opmærksomhed. Men selv om bevægelsen er pro-europæisk, kan den faktisk medføre større euroskepsis – i hvert fald i en række nordeuropæiske lande, herunder Danmark. Forskningschef Catharina Sørensen fortæller i radioprogrammet "Europa lige nu" hvorfor.

EU-skepsis vinder frem i flere EU-lande, og nye bevægelser opstår i disse år som svar på utilfredsheden. I sidste uge lancerede den tidligere græske finansminister, Yanis Varoufakis, initiativet DiEM25 i Berlin, der skal arbejde for et mere transparent og demokratisk EU. Initiativet støttes bl.a. at det danske parti Alternativet.
 
Men EU-skepsis findes i mange former, og de svar, som de forskellige bevægelser formulerer, kan være direkte modstridende. Det gælder f.eks. det nye DiEM25-initiativ, der i nogen grad står i modsætning til det britiske ønske om mindre EU og en genforhandling af deres EU-medlemskab.
 
I seneste udgave af Europa lige nu på DR P1 fortæller forskningschef Catharina Sørensen om det nye DiEM25 og den form for skepsis, som bevægelsen er vokset ud af:
 
”Varoufakis taler til en skepsis over for det liberale Europa, som især er udtalt i de sydeuropæiske lande, hvor der er kritik af, at EU har været for fokuseret på besparelser. Den del vil resonere i lande som Grækenland og Spanien, men til gengæld meget mindre i mange nordeuropæiske lande, hvor den sociale euroskepsis er stort set fraværende.”

Hør hele udsendelsen om DiEM25 og forskellige former for euroskepsis i Europa lige nu på P1
 
Hun vurderer, at mens Varoufakis og DiEM25 vil kunne finde opbakning i Sydeuropa, kan bevægelsen muligvis føre til øget skepsis i lande som Danmark, Storbritannien og Sverige, hvor det bestemt ikke er en social, men derimod en suverænitetsbaseret euroskepsis, der dominerer.
 
”DiEM25’ s manifest kalder på et stærkere Europa-Parlament og mere magt til en forsamling af folkevalgte i Bruxelles. Den ide vil ikke blive mødt særligt positivt i lande, hvor man synes, at demokrati er noget, der foregår på nationalt niveau,” fortæller Catharina Sørensen med henvisning til bl.a. Danmark.
 
”Hvis DiEM25 fik lov til at sætte dagsordenen i Europa, så ville skepsissen måske endda stige i flere lande,” vurderer Catharina Sørensen, der dog mener, at bevægelsen har en chance for at få indflydelse på EU-samarbejdet fremover, da de europæiske politikere leder med lys og lygte efter måder at imødekomme borgernes utrifredshed på.

Læs mere om DiEM25 på bevægelsens hjemmeside
 

Tænketanken EUROPA indtager ikke holdninger som organisation. Denne tekst repræsenterer alene – som alle udgivelser fra Tænketanken EUROPA – forfatterens/forfatternes betragtninger.

<
RELATERET INDHOLD
>

Nyhedsbrev

Modtag vores nyhedsbrev og få analyser, notater og invitationer til events før alle andre.