Debat

DiEM25 kan puste til nordeuropæisk EU-skepsis

Diem25 kan føre til større euroskepsis

Resume DiEM25-initiativet med den tidligere græske finansminister Yanis Varoufakis i spidsen har i de seneste uger fået stor opmærksomhed. Men selv om bevægelsen er pro-europæisk, kan den faktisk medføre større euroskepsis – i hvert fald i en række nordeuropæiske lande, herunder Danmark. Forskningschef Catharina Sørensen fortæller i radioprogrammet "Europa lige nu" hvorfor.

EU-skepsis vinder frem i flere EU-lande, og nye bevægelser opstår i disse år som svar på utilfredsheden. I sidste uge lancerede den tidligere græske finansminister, Yanis Varoufakis, initiativet DiEM25 i Berlin, der skal arbejde for et mere transparent og demokratisk EU. Initiativet støttes bl.a. at det danske parti Alternativet.
 
Men EU-skepsis findes i mange former, og de svar, som de forskellige bevægelser formulerer, kan være direkte modstridende. Det gælder f.eks. det nye DiEM25-initiativ, der i nogen grad står i modsætning til det britiske ønske om mindre EU og en genforhandling af deres EU-medlemskab.
 
I seneste udgave af Europa lige nu på DR P1 fortæller forskningschef Catharina Sørensen om det nye DiEM25 og den form for skepsis, som bevægelsen er vokset ud af:
 
”Varoufakis taler til en skepsis over for det liberale Europa, som især er udtalt i de sydeuropæiske lande, hvor der er kritik af, at EU har været for fokuseret på besparelser. Den del vil resonere i lande som Grækenland og Spanien, men til gengæld meget mindre i mange nordeuropæiske lande, hvor den sociale euroskepsis er stort set fraværende.”

Hør hele udsendelsen om DiEM25 og forskellige former for euroskepsis i Europa lige nu på P1
 
Hun vurderer, at mens Varoufakis og DiEM25 vil kunne finde opbakning i Sydeuropa, kan bevægelsen muligvis føre til øget skepsis i lande som Danmark, Storbritannien og Sverige, hvor det bestemt ikke er en social, men derimod en suverænitetsbaseret euroskepsis, der dominerer.
 
”DiEM25’ s manifest kalder på et stærkere Europa-Parlament og mere magt til en forsamling af folkevalgte i Bruxelles. Den ide vil ikke blive mødt særligt positivt i lande, hvor man synes, at demokrati er noget, der foregår på nationalt niveau,” fortæller Catharina Sørensen med henvisning til bl.a. Danmark.
 
”Hvis DiEM25 fik lov til at sætte dagsordenen i Europa, så ville skepsissen måske endda stige i flere lande,” vurderer Catharina Sørensen, der dog mener, at bevægelsen har en chance for at få indflydelse på EU-samarbejdet fremover, da de europæiske politikere leder med lys og lygte efter måder at imødekomme borgernes utrifredshed på.

Læs mere om DiEM25 på bevægelsens hjemmeside
 

<
RELATERET INDHOLD
>

Nyhedsbrev

Modtag vores nyhedsbrev og få analyser, notater og invitationer til events før alle andre.