Notat

Danskerne bekymrer sig mere og mere over Brexit

Resume Et flertal af danskerne ser Brexit som et dårligt valg for Storbritannien, og andelen er vokset ni procentpoint siden maj 2018. Det viser en ny repræsentativ måling gennemført af YouGov for Tænketanken EUROPA. Det tyder på, at danskerne er blevet mere opmærksomme på de negative konsekvenser ved Brexit og kan være en følge af, at regeringen og flere erhvervsorganisationer har bedt virksomheder og borgere om at ruste sig til et no deal-scenarie.
 
Danskernes syn på Brexit afhænger i høj grad af deres eget syn på det danske EU-medlemskab. Tilhængerne af EU ser overvejende negativt på Brexit. Blandt Dansk Folkepartis vælgere er det mindre end én tredjedel, der ser Brexit som noget negativt, mens det hos Enhedslisten vælgere er hele 55 pct.
 
En lang række demografiske og holdningsmæssige faktorer spiller også ind. Der er større sandsynlighed for at opfatte Brexit som noget skidt, når man er ældre, har en længerevarende uddannelse og hører til blandt højindkomstgrupperne. Spørger man til, hvilke følelser Brexit vækker hos danskerne, er det især ”bekymring”.

Hovedkonklusioner
  • 57 pct. af danskerne mener i dag, at Brexit var et dårligt valg for Storbritannien. Det er 9 procentpoint flere end i maj 2018.
  • Danskernes syn på Brexit flugter med deres egen opbakning til EU-medlemskabet: 92 pct. af EU-tilhængerne mener, at Brexit var et dårligt valg for Storbritannien, mens 75 pct. af EU-modstanderne ser det som godt.
  • Bekymring er den mest udprægede følelse, som Brexit vækker i danskerne. 44 pct. angiver ”bekymring” over Brexit, mens ”vrede”, ”tilfredshed” og ”begejstring” alle tegner sig for 10 pct. 6 pct. er ”ligeglade”.
  • Der er en signifikant sammenhæng mellem alder, uddannelse og indkomst og danskernes syn på Brexit. Man er mere tilbøjelig til at se negativt og bekymret på Brexit, jo ældre man er, og jo højere uddannelse og indkomst man har.
  • Dem, der godt kan lide at omgive sig af en bred vifte af kulturer og ideer, har større tendens til at opfatte Brexit som noget negativt.

Tænketanken EUROPA indtager ikke holdninger som organisation. Denne tekst repræsenterer alene – som alle udgivelser fra Tænketanken EUROPA – forfatterens/forfatternes betragtninger.

<
RELATERET INDHOLD
>

Nyhedsbrev

Modtag vores nyhedsbrev og få analyser, notater og invitationer til events før alle andre.