Notat

Briter risikerer farvel til Europol – men det fylder ikke i debatten

Europol og sikkerhed spiller en marginal rolle i britisk debat om Brexit.

Resume Selv om Storbritannien risikerer at skulle forlade Europol, hvis det ender med et nej til fortsat EU-medlemskab, ser det ikke ud til, at spørgsmål om sikkerhed og tryghed er afgørende for briternes stemmeafgivelse forud for afstemningen den 23. juni. Hverken Remain- eller Leave-kampagnen har formået at gøre spørgsmålet til en vindersag, og relativt få briter associerer EU med sikkerhed.
 
Til gengæld dominerer Leave-kampagnen massivt ift. løftet om at skabe mere ”kontrol”. Kontrollen er ikke mindst møntet på migrationsstrømmene og indvandring, som Leave-kampagnen har søgt at koble det sammen med de seneste terrorangreb i Paris og Bruxelles.
 
Iagttagere vurderer dog, at Leave står svagest i politiker- og ekspertdebatter om sikkerhed, hvor Remain navnlig fremhæver tre elementer, som Brexit vil skabe usikkerhed om. Det drejer sig om politisamarbejdet Europol, Schengens informationssystem (SIS) og arrestordren. Det er imidlertid ikke lykkedes Remain at vinde stemmer på Europol og sikkerhedsargumenter.

Hovedkonklusioner
  • Sikkerhed er et stort tema for både Remain og Leave-kampagnen forud for den britiske afstemning om EU. Ordene ”safer” og ”security” er begge med i top-10 over hyppigst anvendte kampagne-ord på de sociale medier.
  • Sikkerhedsspørgsmålet får dog næppe stor betydning for stemmeafgivningen den 23. juni. Dertil er der for få briter, der associerer sikkerhed med EU.
  • Leave vinder på at bringe indvandring ind som et tema i sikkerhedsdebatten, for begrænsning af migration er et helt centralt argument i debatten. Her spiller spørgsmålet om ”kontrol” en afgørende rolle.
  • Kontrol er et åbenlyst vinderargument i en tid, der præges af økonomiske og sikkerhedsmæssige udfordringer, og det er da også det ord, som anvendes flittigst i Leaves kampagne på sociale medier, f.eks. under slogans som ”Let’s take back control”.
  • Remain fremhæver derimod politisamarbejdet Europol, Schengens informationssystem (SIS) og arrestordren som vigtige årsager til at blive i EU. Men det optager tilsyneladende ikke den brede befolkning.

Tænketanken EUROPA indtager ikke holdninger som organisation. Denne tekst repræsenterer alene – som alle udgivelser fra Tænketanken EUROPA – forfatterens/forfatternes betragtninger.

<
RELATERET INDHOLD
>

Nyhedsbrev

Modtag vores nyhedsbrev og få analyser, notater og invitationer til events før alle andre.