Update

Vores EUROPA – fem år med tænketanken

Vores EUROPA folder pjece

Resume Gå på opdagelse i Tænketanken EUROPAs første fem leveår. Se nogle af vores vigtigste milepæle og læs om de resultater, vi har opnået.

Da Tænketanken EUROPA den 2. december 2013 blev stiftet af CO-industri og Dansk Industri, havde ingen danskere forestillet sig, at briterne i dag – fem år senere – ville være på vej ud af EU. Eller at USA, Europas nære allierede, skulle være ledet af en præsident som Donald Trump.

I løbet af vores tænketanks korte levetid er den internationale retsorden kommet under et uforudset og voldsomt pres. Verden føles på den anden ende, den politiske turbulens er stor, og usikkerheden synes at vokse både i øst og i vest. Samtidig spredes misinformation, falske nyheder og myter hurtigere og hurtigere.

Derfor er det vigtigere end nogensinde før at sikre saglig, nuanceret og præcis oplysning om det europæiske samarbejde. I kaos har vi brug for fakta og faste holdepunkter. I Tænketanken EUROPA føler vi en særlig forpligtelse til at bidrage hertil. Det er det, vi er sat i verden for.

I løbet af de sidste fem år har vi haft to folkeafstemninger og et valg til Europa-Parlamentet. EU har oplevet flere kriser – fra finans- og eurogældskrise, til migrationskrise og Brexit – hvilket har givet os anledning til kritisk at reflektere over EU-samarbejdet og dets eksistens.

Hvor er EU på vej hen? Er vi på rette kurs? Hvordan ruster vi os til de næste fem år?

Som tænketank engagerer vi os og undersøger tingene grundigt. Når bølgerne går højt, søger vi at holde fokus på saglighed og substans til gavn for danskerne. Vi undersøger befolkningens holdninger til EU for at forstå, hvad der optager borgerne.

Hvilke holdninger ligger gemt under overfladen? Er det EU eller forbeholdene, der giver os en følelse af at være suveræne?

Vi stiller de kritiske spørgsmål, analyserer, og vi deler gerne vores viden med offentligheden.

Det store flertal af danskere mener, at EU-medlemskabet er i Danmarks interesse. Det er en realitet, som vi i Tænketanken EUROPA tager udgangspunkt i. Vi ved, at Danmarks velstand og økonomi er dybt afhængig af EU’s indre marked og de fordele, som samarbejdet giver os.
 
Som tænketank er vi optaget af at fremme en konstruktiv EU-debat, der går hinsides gamle ja-nej positioner. Der findes mange veje til Bruxelles, og der er ikke enkle svar på de udfordringer, som Europa står overfor. Men det er vigtigt, at vi i Danmark engagerer os i at finde løsningerne på de udfordringer, som Europa mødes af i fremtiden.

Tænketanken EUROPA vil som Danmarks europæiske tænketank fortsat bidrage til at kvalificere debatten om EU til gavn for danskerne.

I denne folder kan du læse om vores milepæle og resultater siden 2013

Tænketanken EUROPA indtager ikke holdninger som organisation. Denne tekst repræsenterer alene – som alle udgivelser fra Tænketanken EUROPA – forfatterens/forfatternes betragtninger.

<
RELATERET INDHOLD
>

Nyhedsbrev

Modtag vores nyhedsbrev og få analyser, notater og invitationer til events før alle andre.