Update

Statsministerens tale på Europadagen

Statsminister Lars Løkke Rasmussen

Resume Onsdag d. 9. maj – på Europadagen – gæstede statsminster Lars Løkke Rasmussen Tænketanken EUROPAs arrangement. Temaet var Danmarks rolle i EU. Læs statsministerens tale og se billeder fra arrangementet her.

Statsminister Lars Løkke Rasmussen benyttede Europadagen til at tale ved Tænketanken EUROPAs arrangement om Danmark rolle i EU. I sin tale opfordrede han til at tage en grundlæggende debat om de danske forbehold:

"Vi er ikke alene presset udefra af verden omkring os. Men også indefra af en ny dynamik i EU. Hvis vi ikke følger med, så kommer vi til at miste indflydelse. Måske ikke skarpt dag for dag. Men over tid vil det ses. Udviklingen går særligt stærkt på områder, hvor vi har forbehold. Hvor vi derfor ikke deltager fuldt ud. Og derfor er vi nødt til at starte en samtale i Danmark, om hvad det betyder for os. Hvis vi stiller os udenfor indflydelse, lader vi andre bestemme over os. Er det det, vi vil?"

Statsministeren lagde også vægt på, at debatten bl.a. må handle om spørgsmålet om suverænitet:

"Vi skal være klar til at tale om, hvad suverænitet betyder i den verden, vi lever i. Er vi mest suveræne, når vi bygger mure, lukker verden ude og os selv inde? Eller er vi i virkeligheden mere suveræne, når vi er åbne over for verden og aktivt søger indflydelse på de beslutninger, som berører os selv? Jeg er ikke i tvivl: Hvis vi vil fællesskabet i EU, må vi være engagerede alle steder, hvor vi kan. Kaste os konstruktivt ind i samarbejdet. Og turde indrømme, at i en verden, hvor der er meget, vi ikke kan bestemme selv, dér giver EU-fællesskabet os en mulighed for at løfte mere, end vi selv kan bære."

Læs hele statsministerens tale på Statsministeriets hjemmeside.

DR2 transminterede talen direkte. Se talen i sin fulde længe her.

Efterfølgende deltog statsministeren i to debatter om den økonomiske betydning af EU og om Danmarks placering i et Europa, der er i hastig forandring.

Læs mere om arrangementet og programmet her.

Tak til talere og gæster og til Dansk Metal, som lagde flotte rammer til. Billeder fra dagen kan ses herunder. Fotograf: Kristian Brasen.

Tænketanken EUROPA indtager ikke holdninger som organisation. Denne tekst repræsenterer alene – som alle udgivelser fra Tænketanken EUROPA – forfatterens/forfatternes betragtninger.

<
RELATERET INDHOLD
>

Nyhedsbrev

Modtag vores nyhedsbrev og få analyser, notater og invitationer til events før alle andre.