Event

Sessioner på ThinkEuropa Festival

Her er et overblik over de forskellige sessioner på ThinkEuropa Festival. Læs mere om ThinkEuropa Festival her.

En ny vision for et stærkere Europa med mere sammenhold

Åbningstale: Connie Hedegaard
Tid: 9.30-10.00

25 år efter Berlinmurens fald og afslutningen på den kolde krig står Europa over for nye udfordringer som klimaforandringer, global konkurrence, migration og neonationalisme., Hvad skal der til for at overkomme risikoen for fragmentation og skabe en ny, stærk vision for Europa? Åbningstale af EU’s klimakommissær 2010-2014, Connie Hedegaard.

Det europæiske sammenholds fremtid

Keynote: Jean-Claude Piris
Tid: 10.00-10.30

Den Europæiske Union står ved en historisk skillevej, men er et Europa i to hastigheder løsningen på den nuværende krise? Den tidligere juridiske rådgiver for det Europæiske råd og Ministeråder, Jean-Claude Piris, opfordrer til en mere dybdegående debat af Europas fremtid. Er vi på vej mod et delt Europa og en ny skeptisk bølge af nationer i kølvandet på Eurokrisen? 

Som en af hovedarkitekterne bag unionens forfatninger, fra Maastricht til Lissabon, vil Jean-Claude Piris give publikum indsigt i hvordan Europa kan komme til at se ud i fremtiden. 
 

Et Europa i flere hastigheder?

Paneldebat: Jean Claude Piris, Poul Skytte Christoffersen, Marlene Wind
Tid: 10.30-11.00
 
Vil voksende nationale kræfter splitte Europa i to, eller vil EU’s politiske ledere kunne antænde et nyt europæisk engagement i befolkningerne? Jean Claude Piris er en af chefarkitekterne bag EU’s traktater, og han har været med til at forme EU siden Maastricht-traktaten i 1992.
 
I sit oplæg vil Piris diskutere, om vi er på vej mod et fragmenteret Europa, eller om der håb for at udvikle et nyt fællesskab. Er et Europa i flere hastigheder en del af løsningen?
 
Efter oplægget indgår Piris i debat med professor Marlene Wind og forhenværende ambassadør Poul Skytte Christoffersen, hvor de ud fra række filmklip bl.a. vil diskutere det europæiske demokratis fremtid.

Smagen af Europa

Paneldebat: Anita Klemensen, Bo Lindegaard
Tid: 11.00-12.00
 
Michelin-kok Anita Klemensen og den kreative kok Bo Lindegaard sætter fokus på god mad på tværs af de Europas grænser og fortæller, hvad der inspirerer dem til at lave spændende, sjove og innovative retter. Det nordiske køkken har oplevet en kraftig interesse fra resten af verden, men hvordan er "nyt nordisk" forbundet til gastronomien i resten af Europa?

Oplev de to kokke fortælle om, hvad rykker på de europæiske menukort, mens de forsøger at indkredse smagen af Europa. Sessionen er et must for madelskere, kreative sjæle og iværksættere, der leder efter inspiration.

Hvordan løser vi Europas vækstkrise ­– og redder euroen?

Keynote: Hans-Werner Sinn, paneldebat: Hans-Wener Sinn, Niels Thygesen, Per Callesen, Phillipp Schröder
Tid: 13.30-15.00

Hans-Wener Sinn er kåret som årets økonom i Tyskland i 2014. Han er formand for Ifo Institute for Economic Research i München og rådgiver i det tyske økonomiministerium. Sinn holder keynotetale om Europas lange vækstkrise og truslerne imod euroen.

Herefter får Sinn følgeskab af tre fremtrædende danske topøkonomer i en rundbordsdebat om euroens fremtid og de politiske og økonomiske udfordringer ved Europas gældskrise. De vil bl.a. debattere, hvordan vi får gang i den europæiske økonomi og skabt nye arbejdspladser – et af de ubetinget vigtigste spørgsmål, som EU's ledere lige nu står overfor.

Per Callesen er direktør i Nationalbanken, Phillipp Schröder er professor ved Aarhus Universitet med fokus på globalisering og internationale økonomi og Niels Thygesen er professor emiritus fra Københavns Universitet. Her er muligheden for at møde fire sværvægtere inden for international og europæisk økonomi.

Forhandleren og diplomatiets svære kunst

Paneldebat: Robert Cooper, Karen Stokkendal Poulsen, Jonas Parello-Plesner
Tid: 15.00-16.00

Det europæiske diplomati er blevet udfordret i en række regionale konflikter siden Berlinmurens fald. Men diplomatiet kan gøre en forskel. Den danske filminstruktør Karen Stokkendal Poulsen følger i dokumentarfilmen Forhandleren den britiske topdiplomat Robert Coopers arbejde bag kulisserne under forhandlingerne mellem Serbien, Kosovo og EU i 2012.

I en refleksiv debat om film, diplomatiets kunst og de nødvendige kompetencer for at kunne få aftaler i hus diskuterer filmens instruktør og hovedperson, samt den danske diplomat Jonas Parello-Plesner, hvordan vi kan bruge erfaringerne fra Balkan i den aktuelle krise mellem Ukraine og Rusland.

Litteratur er den europæiske histories fremkaldervæske

Paneldebat: Göran Rosenberg, Jens Christian Grøndahl, Eiríkur Ørn Norðdahl, Sissel-Jo Gazan
Tid: 16.20-17.20

I løbet af de sidste årtier er interessen for skandinavisk film og litteratur steget kraftigt i Europa. I denne session debatterer fire skandinaviske forfattere, hvordan den nordiske litteratur forholder sig til de europæiske spørgsmål. Har litteraturen løsrevet sig fra nationalistiske følelser, og er det muligt at skabe et europæisk, interkulturelt fællesskab?

Hør hvad den svenske forfatter Göran Rosenberg, de danske forfattere Jens Christian Grøndahl og Sissel-Jo Gazan og den eksperimenterende islandske digter Eiríkur Ørn Norðdahl mener.

Debatten moderes af tv-vært Adrian Hughes

Festivalen gennemføres med støtte fra Københavns Kommune.

Tænketanken EUROPA indtager ikke holdninger som organisation. Denne tekst repræsenterer alene – som alle udgivelser fra Tænketanken EUROPA – forfatterens/forfatternes betragtninger.

<
RELATERET INDHOLD
>

Nyhedsbrev

Modtag vores nyhedsbrev og få analyser, notater og invitationer til events før alle andre.