Update

EUROPA indgår samarbejde med internationalt anerkendt tænketank

Mark Leonard og Lykke Friis

Resume Et stærkt europæisk netværk vil gøre os endnu bedre i stand til at levere analyser og viden om Danmarks rolle og muligheder i EU-samarbejdet, siger direktør Lykke Friis.

Tænketanken EUROPA indgår et strategisk samarbejde med den anerkendte europæiske tænketank European Council of Foreign Relations (ECFR), som har hovedsæde i Berlin og hubs i seks andre europæiske hovedstæder. Tænketanken EUROPA bliver dermed en af ECFR’s centrale nordiske samarbejdspartnere. Samarbejdet offentliggøres fredag i København.

ECFR, der er grundlagt og ledes af direktør Mark Leonard, er en af Europas toneangivende tænketanke med et fokus på bl.a. EU’s udenrigs- og sikkerhedspolitik, suverænitet og migration.

”Der er store synergimuligheder mellem vores organisationer. Aftalen betyder, at vi kan trække på ECFR’s omfattende netværk og analysekraft og spejle den danske EU-debat i erfaringer og indsigt fra en række europæiske knudepunkter. Et stærkt europæisk netværk vil gøre os endnu bedre i stand til at levere analyser og viden om Danmarks rolle og muligheder i EU-samarbejdet,” siger Lykke Friis, der er direktør for Tænketanken EUROPA.

Lykke Friis udgør desuden formandskabet i ECFR sammen med den tidligere svenske statsminister Carl Bildt og formanden for det udenrigspolitiske nævn i Forbundsdagen, Norbert Röttgen.

”Den nye kommission har bebudet, at den vil være en geopolitisk kommission, og EU’s relationer til omverdenen fylder stadig mere i samarbejdet – og derigennem også i Danmark. Det gælder f.eks. forholdet til USA og Kina og håndteringen af den aktuelle situation i Mellemøsten. Det er derfor vigtigt med et stærkt fokus på udenrigspolitikken, som jo også er tæt forbundet til andre vigtige dagsordener som handel, klima og digitalisering,” siger Lykke Friis.

I anledning af at samarbejdet offentliggøres taler ECFR-direktør Mark Leonard fredag hos Tænketanken EUROPA om bl.a. Brexit-forhandlingerne, Kommissionens ambition om at EU skal spille en større rolle globalt og EU’s håndtering af krisen i Iran. Om samarbejdet med Tænketanken EUROPA siger Mark Leonard:

”Hvis Europa ønsker at være en aktiv spiller og ikke dødssejler i konkurrencen med Kina og USA, er europæerne nødt til at stå sammen. Med Europa splittet mellem Øst og Vest og med Brexit vil EU i stigende grad blive formet gennem medlemslandene frem for i Bruxelles. Danmark og Norden er afgørende for nogle af det vigtigste dagsordener i det 21. århundrede – klimakrisen, den digitale udvikling, vores håndtering af situationen i Afrika og Mellemøsten, Rusland og den hårdkogte stemning i den globale økonomi. ECFR har arbejdet tæt sammen med regeringerne i de nordiske lande – Danmark, Findland, Sverige og Norge – men vi ser meget frem til være permanent tilstede i Norden via vores samarbejde med Tænketanken EUROPA. Tænketanken har udviklet sig til en af de mest kreative og interessante stemmer i den europæiske debat, og vi ser meget frem til at arbejde tæt sammen med dem.”

Tænketanken EUROPA vil forblive en selvstændig organisation og tilrette sit arbejde uafhængigt af ECFR.

For yderligere kontakt kommunikationschef Malte Kjems på 23395657 eller mkj@thinkeuropa.dk.
 

<
RELATERET INDHOLD
>

Nyhedsbrev

Modtag vores nyhedsbrev og få analyser, notater og invitationer til events før alle andre.