Kommentar

Festen er slut - EU-lande indfører flere restriktioner mod covid-19

Sundhedsregler under Covid-19 - Foto: Europa-Kommissionen

Dette indlæg blev bragt i Kristeligt Dagblad d. 17. november 2021

Europa er igen epicenter for covid-19-pandemien. For selvom vacciner ikke længere er en mangelvare i EU, har flere EU-lande oplevet rekordhøje infektioner de seneste uger.

Hovedforklaringen er, at vaccinetempoet er sænket i stort set alle EU-lande de seneste måneder, blandt andet på grund af vaccineskepsis.

Værst ser det ud i Rumænien og Bulgarien med henholdsvis 35 procent og 23 procent færdigvaccinerede.

Selv i lande med høj vaccinetilslutning er det svært at få de vaccine-tøvende til at rulle ærmet op. Herhjemme har smitten og hospitalsindlæggelserne som følge af covid-19 været stigende de seneste uger. Det sker, selvom Danmark er blandt de EU-lande, der er længst med vaccineudrulningen med 76 procent færdigvaccinerede af hele befolkningen - kun overgået af Portugal (88 procent), Malta (83 procent) og Spanien (80 procent).

Selv med coronapassets comeback er Danmark blandt de EU-lande med færrest restriktioner efter Ungarn. Danmark skiller sig ud ved - indtil i fredags - at være det eneste EU-land, der har løftet alle corona-restriktioner. Sundhedspolitik er da også national kompetence i EU, og derfor er de enkelte EU-lande selv herrer over, hvilke restriktioner de indfører.

Det har ført til et kludetæppe af forskellige restriktioner i EU.

Data fra Det Europæiske Center for Forebyggelse af og Kontrol med Sygdomme viser, at 25 ud af EU's 27 lande lige nu har krav om mundbind indendørs i det offentlige rum. Kun Danmark og Sverige har droppet mundbindet (dog ikke i lufthavnene).

4 ud af 27 EU-lande har lige nu intet afstandskrav eller forsamlingsloft, herunder Danmark. Selv Slovakiet med bare 43 procent færdigvaccinerede har også droppet afstandskravet. Kun tre EU-lande, herunder Danmark, har intet krav om mundbind eller afstand i butikker og i offentlig transport.

Frankrig har i længee tid haft haft held med at øge vaccinationstilslutningen og bremse smitten gennem hårde restriktioner for ikke-vaccinerede borgere. Desværre er smitten nu igen stigende. Derfor har Frankrig netop indført obligatorisk mundbind i skoler både ude og inde.

De fleste regeringer i EU er tilbageholdende med at lukke samfundene ned igen, selvom udviklingen er foruroligende flere steder. Bulgarien har netop haftden mest " dødelige" uge under hele pandemien med flere end 1000 døde med covid-19, men tøvede med at lukke samfundet ned forud for parlamentsvalget i søndags.

Anderledes ser det ud i Letland, der i sidste måned blev det første EU-land til at lukke samfundet ned igen med udgangsforbud efter klokken 20. Det har fået smitten til at falde, men vaccinationstilslutningen er stadig lav med kun 59 procent færdigvaccinerede. Sammen med Italien er Letland nu også blandt de eneste EU-lande i undtagelsestilstand, der giver regeringen øgede beføjelser. Det lettiske parlament tyede i sidste uge til hårdere metoder for at få ikke-vaccinerede borgere til vaccinationscentrene. Det vedtog nemlig en lov, der gør det muligt for arbejdsgivere at fyre ikke-vaccinerede ansatte.

Midt i stigende smittetal på tværs af EU skiller Spanien sig ud som en lille solstrålehistorie. Siden september har Spanien haftlave smittetal og faldende covid-19-relaterede hospitalsindlæggelser. Hovedforklaringen er Spaniens succesfulde vaccineudrulning med over 80 procent af befolkningen færdigvaccineret, mens en million spanske borgere har fået tredje stik, siden det blev muligt i sidste måned.

Lad os håbe, at resten af Europa snart følger trop.

Tænketanken EUROPA indtager ikke holdninger som organisation. Denne tekst repræsenterer alene – som alle udgivelser fra Tænketanken EUROPA – forfatterens/forfatternes betragtninger.

<
RELATERET INDHOLD
>

Nyhedsbrev

Modtag vores nyhedsbrev og få analyser, notater og invitationer til events før alle andre.