Debat

Europas skrumpende nationer råber vagt i gevær

Resume Bulgarien har vinket farvel til 21 pct. af landets befolkning siden EU-medlemskabet. Befolkningstabet udløser en ond cirkel.

Tre bulgarske mænd i japanske kostumer og bevæbnet med sværd går ned ad gaden i Sofia: ”Hvem er I, og hvad vil I her?”, spørger de forundrede bulgarere. ”Vi er de syv samuraier, og vi ønsker at gøre dette land til et bedre sted”, lyder svaret. ”Men hvorfor er I så kun tre”? ”Fordi kun tre af os blev her. De andre er taget til udlandet”.

Denne bulgarske vittighed for igennem mit hoved, da Kroatien i starten af januar præsenterede sit EU-formandskabsprogram. For første gang skal EU ikke kun beskæftige sig med indvandring – for eksempel fra Afrika og Mellemøsten – men i høj grad også med affolkning.

Størstedelen af de central- og østeuropæiske lande kæmper nemlig med en farlig cocktail af lave fødselsrater og udvandring til resten af EU. Bulgarien har for eksempel vinket farvel til 21 procent af landets befolkning siden EU-medlemskabet, mens Kroatien står til at tabe 17 procent frem mod 2050.

Befolkningstabet udløser en ond cirkel. Unge flytter til for eksempel Tyskland, da det er svært at få job og lægehjælp til deres børn i hjemlandet, mens andre frygter, at den skrumpende befolkning udløser en situation, hvor nationen langsomt, men sikkert, forsvinder.

De central- og østeuropæiske lande er alle i fuld sving med egne initiativer. F.eks. brugte Ungarns premierminister Viktor Orban sin nytårstale til at annoncere, at staten har opkøbt stort set alle private fertilitetskliniker. Men ifølge Kroatiens formandskab bør EU også gøre noget i fællesskab, og for første gang har EU fået en kommissær, der har demografi som en del af sit arbejdsområde.

Kroatien vil under sit formandskab appellere til, at EU ser på, om der kan udvikles initiativer på tværs.

Er der f.eks. nogle lande, der har knækket koden med at løfte fødselsraterne? Og hvordan kan EU’s regionalfondsstøtte i højere grad bruges til at forhindre affolkning af hele regioner i for eksempel Bulgarien?

Ønsket om at anvende EU’s budget kan vanskeliggøre de i forvejen komplicerede budgetforhandlinger, hvor en række lande, herunder Danmark, arbejder for, at budgettet ikke må stige – snarere tværtimod. Nu udfordres disse forhandlinger yderligere af, at Europas skrumpende lande råber vagt i gevær.

Tænketanken EUROPA indtager ikke holdninger som organisation. Denne tekst repræsenterer alene – som alle udgivelser fra Tænketanken EUROPA – forfatterens/forfatternes betragtninger.

Nyhedsbrev

Modtag vores nyhedsbrev og få analyser, notater og invitationer til events før alle andre.