Kommentar

Vi skal for alt i ver­den und­gå en ny sund­heds­kri­se – Eu­ro­pa bør lære af egne fejl og USA

Dette indlæg blev bragt i Børsen d. 14. september 2021.

Fredag var såkaldt ”Freedom Day”. Her ophævede Danmark alle sine coronarestriktioner på nær grænsekontrol. Det betyder ikke, at vi fuldstændig kan lægge pandemien bag os. For lige nu er EU ikke synderligt bedre klædt på til at håndtere fremtidige pandemier, end da pandemien ramte – og intet land kan stå alene.

EU havde ikke noget pandemiberedskab, da pandemien brød ud, og har det ikke endnu. De fleste af EU’s coronatiltag beroede på ad hoc-løsninger, og det fremtidige beredskab er stadig under konstruktion. Det kostede Europa milliarder at lukke økonomierne ned, og som alle kriser gælder det om at lære af sine fejl.

Flere EU-beføjelser på sundhedsområdet er dog næppe på tapetet. EU-landene vogter nidkært over deres nationale sundhedskompetence. Men mindre kan også gøre det.

Tirsdag fremlægger Kommissionen det største af sine forslag til opbygningen af et EU-pandemiberedskab: et nyt agentur for biomedicinsk beredskab kaldet Hera efter amerikansk forbillede.

Forslaget kommer dagen inden kommissionsformandens, Ursula von der Leyen, årlige tale i parlamentet om unionens tilstand. Her annoncerede hun sidste år, at EU har brug for et europæisk Barda – USA’s agentur for biomedicinsk avanceret forskning og udvikling.

Barda er grunden til, at amerikanerne fik hurtigere adgang til covid-19-vacciner end europæerne. Opskriften er massive, mangeårige investeringer i vaccineforskning og -udvikling, kombineret med forhåndsindkøbsaftaler med de virksomheder, Barda støtter. Nu vil Kommissionen have det samme.

Det springende punkt bliver dog, om EU-landene er villige til at betale for et styrket beredskab. For lige nu skal pengene komme fra EU’s sundhedsbudget på ca. 730 mio. euro om året. Til sammenligning har USA’s præsident netop bevilliget 65 mia. dollar til et styrket amerikansk pandemiberedskab. Oveni kommer Bardas årlige bevilling på 1,6 mia. dollar.

Uden flere midler i spil vil EU næppe stå lige så stærkt som USA, når den næste sundhedskrise kommer – og ambitionerne for Hera bliver derefter.

Tænketanken EUROPA indtager ikke holdninger som organisation. Denne tekst repræsenterer alene – som alle udgivelser fra Tænketanken EUROPA – forfatterens/forfatternes betragtninger.

Nyhedsbrev

Modtag vores nyhedsbrev og få analyser, notater og invitationer til events før alle andre.