WTO

Verdenshandels- organisationen WTO i krise

Ngozi Okonjo-Iweala, on the left, and Ursula von der Leyen

Resume Verdenshandelsorganisationen WTO er i krise idet den i flere år ikke har evnet at levere beslutninger inden for stort set alle organisationens kerneområder. WTO-ministermødet i november i år er sidste udkald for at bevise organisationens fortsatte relevans, og det kræver, at der her træffes konkrete væsentlige beslutninger.
Der er et akut behov for reform af WTO, hvor den såkaldte tvistbilæggelseskapacitet må genoprettes. Især USA med Biden som præsident, må nu dokumentere kompromisvilje. Der er også behov for et mere effektivt WTO, der kan sikre bedre overholdelse af eksisterende handelsaftaler.

Endelig skal WTO - efter års ørkenvandring - vise sig i stand til at indgå nye globale handelsaftaler og ministermødet må som minimum nå til enighed om en aftale mod fiskerisubsidier og levere fremskridt på andre aftaler under forhandlingerne herunder om serviceydelser, miljø og pandemibekæmpelse. 

Hovedkonklusioner

Der er en lang række nye udfordringer i moderne verdenshandel, som WTO må vise vilje til at regulere. Det gælder e-handel, klima og miljø, og pandemibekæmpelse. Desværre er der meget begrænsede forventninger til at ministermø-det kan trække WTO ud af det flerårige dødvande. 
Forbliver WTO handlingslammet, bliver verdenshandlen i endnu højere grad reguleret af bilaterale frihandelsaftaler, hvor det er de største og stærkeste økonomier der bestemmer udviklingen og hvor virksomhederne skal arbejde med et utal af uigennemsigtige handelsregler.
Skal tilliden til globaliseringen genoprettes, er der behov for et WTO, der er bedre til at sikre åbenhed i forhandlinger og styrke samarbejde med NGO’er, fagbevægelser, erhvervsorganisationer og virksomheder. Dette for at inddrage konstruktiv kritik i forhandlingsprocessen og begrænse mulige negative effekter af nye handelsaftaler.  

Download det fulde brief til venstre 
 

Tænketanken EUROPA indtager ikke holdninger som organisation. Denne tekst repræsenterer alene – som alle udgivelser fra Tænketanken EUROPA – forfatterens/forfatternes betragtninger.

Nyhedsbrev

Modtag vores nyhedsbrev og få analyser, notater og invitationer til events før alle andre.