Kommentar

Ukraine: EU vil have en plads ved bordet, men ved vi, hvad vi vil sige?

Denne kommentar blev bragt i Ræson d. 16. januar 2022

2022 har allerede kastet Kreml-astrologer ud i overarbejde: Har Ruslands præsident Vladimir Putin besluttet at angribe Ukraine, eller er beslutningen lige op over? Tilsvarende har EU’s udenrigsminister Josep Borrell været optaget af at beklage, at Europa ikke havde en plads ved bordet, da USA og Ruskland forleden krydsede klinger i Geneve. Et nyt Yalta, hvor stormagter diskuterer om og ikke med europæerne, er allerede blevet et ny slagord.

EU's manglende plads ved bordet fremstår på mange måder som en direkte tilbagevisning af det nye franske EU-formandskabs ambitioner om at styrke Europas ”strategiske autonomi”. En sådan må jo som minimum indebære, at man selv kan føre ordet og ikke er tvunget til at bruge USA som bugtaler – en bugtaler, som bestemt ikke på alle områder har samme interesser som EU. Alt dette ændrer imidlertid ikke på, at militære konflikter er langt fra at være EU’s spidskompetence. Eller som Italiens premierminister Mario Draghi formulerede det spidst lige inden jul: ”Hvilken afskrækkelse kan vi mobilisere? Det spørgsmål må give os stof til eftertanke. Har vi missilerne, skibene, kanonerne, tropperne? I øjeblikket nej”.

Mindst lige så afgørende er det, at europæerne selvkritisk må spørge sig selv, om de overhovedet kunne blive enige om at sige noget fælles over mikrofonen, hvis de sad med ved bordet? Tag bare den nye tyske ”trafikkoalitions-regering”. Siden nytår har den indtaget vidt forskellige synspunkter, når det gælder et muligt afskrækkelsesinstrument over for Putin, nemlig godkendelsen af Nordstream2-gasledningen. Udenrigsminister Annalena Baerbock fra De Grønne, der længe har ment, at ledningen skader Tysklands sikkerhed, understregede i Washington, at der er ”knyttet et klart prisskilt til Ruslands ageren” i form af ”enorme diplomatiske og erhvervsmæssige konsekvenser”. Den socialdemokratiske Kansler Olaf Scholz slog derimod fast, at Nordstream2 er et rent kommercielt projekt, mens partifællen, forsvarsminister Christine Lambrecht decideret afviste, at Nordstream2 skal trækkes ind i konflikten. SPDs nye generalsekretær Kevin Kühnert gik skridtet videre og anklagede politiske modstandere for at piske en stemning op i Ukraine, som de kunne bruge til endegyldigt at lægge Nordstream2 i graven. Svaret blafrer derfor mildest talt i vinden, hvordan Tyskland vil reagere, hvis Putin går ind i Ukraine. 

På det energipolitiske område er EU-landene langt fra klar med et beredskab, hvis krisen eskalerer, og Putin i endnu højere grad bruger gashåndtaget. Europas gaslagre er kun halvt fyldte, de stigende energipriser er blevet en varm kartoffel i mange medlemsstater, og den afgående hollandske regering har skriftligt protesteret over, at Tyskland for nyligt har gjort så stort et i indhug på det hollandske gasmarked. Kort sagt: Europa trues ikke kun af en ny kold krig, men også af en lang kold vinter, som kan skabe ustabilitet i mange lande. Og mon ikke Putin er klar over dette?

Men det er ikke kun på energiområdet, at Europa er nede på flade fødder. Hvilke diplomatiske skridt vil EU foretage i tilfælde af en militær konflikt – og i hvilke fora? Vil EU-landene være villige til at sende våben til Ukraine og støtte f.eks. de baltiske lande? Er vi klar til mulige cyberangreb fra Rusland, for ikke at glemme mulige flygtningestrømme til Polen, Ungarn og Moldova? 

Realpolitisk er det spørgsmål som disse, som EU-medlemsstaterne og Josep Borrell bør have blikket stift rettet imod. Finder Europa svarene, er det også den sikreste vej til rent faktisk at opnå en plads ved bordet. Halvfornærmede beklagelser over ikke at være inviteret med vil derimod blot rykke invitationen længere ud i horisonten.  

Tænketanken EUROPA indtager ikke holdninger som organisation. Denne tekst repræsenterer alene – som alle udgivelser fra Tænketanken EUROPA – forfatterens/forfatternes betragtninger.

<
RELATERET INDHOLD
>

Nyhedsbrev

Modtag vores nyhedsbrev og få analyser, notater og invitationer til events før alle andre.