Notat

Tvivleren – profil af folkeafstemningens store joker

Mange unge kvinder blandt tvivlerne forud for folkeafstemningen

Resume Forud folkeafstemningen d. 3. december har Tænketanken EUROPA fået foretaget den hidtil største meningsmåling blandt mere end 3.000 repræsentativt udvalgte danskere. Målingen giver et unikt indblik sammenhængen mellem bl.a. køn, alder, og politisk ståsted og vælgernes holdning til tilvalgsordningen.

Et af de mest bemærkelsesværdige forhold ved afstemningen er de mange tvivlere. Flere forskellige målinger har vist, at op mod en tredjedel af vælgerne er i tvivl, og tendensen har endda vist flere tvivlere, jo nærmere vi er kommet afstemningen. Denne nye måling viser, at kampen om tvivlerne især bør målrettes unge og kvindelige vælgere. De er nemlig markant mindre afklarede end mændene, og generelt stiger tvivlen, som alderen falder.

Målingen viser også, at Alternativet og Enhedslistens vælgere er mest i tvivl. Med undtagelse af Enhedslisten og Dansk Folkeparti kan samtlige partier mønstre opbakning til et ja blandt deres vælgere – det gælder også Liberal Alliance, der ellers anbefaler et nej. Kigger man på de to midterpartier, er Venstres vælgere lidt mere positive end Socialdemokraterne.

Mens Venstre som regeringsparti og med statsminister Lars Løkke Rasmussen har sat tryk deres kampagne, har Socialdemokraterne været mere tilbageholdende – ikke mindst partiformand, Mette Frederiksen, har med en enkelt undtagelse været næsten usynlig i debatten. Med det tætte løb og tvivlerprofilen in mente kan en socialdemokratisk kampagnespurgt blive afgørende for afstemningens udfald.

Hovedkonklusioner
  • Mange vælgere har endnu ikke besluttet, hvad de vil stemme d. 3. december. I en ny meningsmåling, som YouGov har gennemført for Tænketanken EUROPA, svarer hele 27 pct., at de er i tvivl.
  • Meningsmålingen viser, at væsentligt flere kvinder end mænd tvivler.
  • Der er en klar sammenhæng mellem alder og andelen af tvivlere: Jo yngre vælgere, jo flere er i tvivl.
  • Andelen af tvivlere er nogenlunde stabil på tværs af indkomstniveau.
  • Med en enkelt undtagelse har de politiske partier i Folketinget opbakning til deres partilinje hos deres vælgere.
  • Partierne i rød blok har generelt lidt flere tvivlere blandt deres vælgere.
  • Profilen på tvivleren indikerer, at Socialdemokraternes formand, Mette Frederiksen, kan få en nøgleposition i debatten i de sidste afgørende uger op til folkeafstemningen d. 3. december.

Tænketanken EUROPA indtager ikke holdninger som organisation. Denne tekst repræsenterer alene – som alle udgivelser fra Tænketanken EUROPA – forfatterens/forfatternes betragtninger.

<
RELATERET INDHOLD
>

Nyhedsbrev

Modtag vores nyhedsbrev og få analyser, notater og invitationer til events før alle andre.