Debat

Tusindvis af danske betjente havner på Europols B-hold

Resume En redegørelse fra Rigspolitiet til Folketinget viser, at tusindvis af danske politibetjente går glip af mobil søgeadgang til Europol. Det er en direkte konsekvens af det danske nej til at afskaffe retsforbeholdet.

Dette indlæg blev bragt i JydskeVestkysten 20. oktober 2017.

Tusindvis af danske betjente går glip af direkte adgang til Europols vigtige EIS-database. Mens det allerede i løbet af de sidste måneder af 2017 bliver muligt for betjente i lande, der er medlemmer af Europol, at krydstjekke informationer om tilbageholdte personer direkte via mobile enheder, må danske betjente kigge langt efter deres europæiske kollegers teknologiske muligheder.

Det er en direkte konsekvens af det danske retsforbehold og nej'et den 3. december 2015.

Systemet kunne ellers understøtte politiets kamp mod organiseret kriminalitet, røverier og grov kriminalitet samt politiets opgaver i forbindelse med bander og udlændinge- og grænsekontrol, vurderer Rigspolitiets i en ny redegørelse til Folketinget.

Hvis politiet f.eks. tilbageholder en udenlandsk person eller standser et udenlandsk køretøj, der er mistænkt for at deltage i kriminelle aktiviteter, vil de danske betjente ikke pa stedet kunne søge via mobilt udstyr i Europols databaser for at tjekke, om den pågældende er kendt for kriminalitet i andre EU-lande.

Ifølge Rigspolitiet vil den manglende adgang inden for meget kort tid indebære en "væsentlig begrænsning" af dansk politis mulighed for at bekæmpe grænseoverskridende kriminalitet sammenlignet med medlemmer af Europol.

Det er præcis, hvad Tænketanken EUROPA gentagne gange har advaret om - både før og efter afstemningen og senest i marts, da aftalen mellem Danmark og Europol faldt på plads.

Nu begynder vi imidlertid at mærke, hvad det betyder, at Danmark ikke længere er medlem af Europol, men på hold med lande som Albanien, Australien, Columbia, Norge og en række andre lande uden for EU.

Før afstemningen garanterede DF's Morten Messerschmidt ellers i et indlæg i Jyllands-Posten fortsat dansk medlemskab af Europol. "Vi vil ikke acceptere et andenrangsmedlemskab af Europol, men kræver mindst lige så gode konditioner som i dag," skrev Messerschmidt og fortsatte: "skulle det vise sig, at en sådan aftale ikke kan indgås, eller at den vil stille dansk politi ringere end i dag, er Dansk Folkeparti helt på det rene med, at vi så må bruge tilvalgsordningen.

Nok vandt Dansk Folkeparti og Enhedslisten afstemningen, men dansk politi og den danske befolknings sikkerhed tabte. Advarslerne blev til virkelighed, og der er i dag ingen tvivl om, at dansk politi er stillet ringere, end hvis vi havde stemt ja til tilvalgsordningen.

Om Dansk Folkeparti vil leve op til løftet og erkende dette faktum må tiden vise. Indtil videre må tusindvis af danske betjente undvære et vigtigt værktøj i kampen mod de kriminelle.

Tænketanken EUROPA indtager ikke holdninger som organisation. Denne tekst repræsenterer alene – som alle udgivelser fra Tænketanken EUROPA – forfatterens/forfatternes betragtninger.

<
RELATERET INDHOLD
>

Nyhedsbrev

Modtag vores nyhedsbrev og få analyser, notater og invitationer til events før alle andre.