Nyhed

”Suverænitet” flytter 1/5 af danskerne i EU-spørgsmål

Suverænitet

Resume Ny undersøgelse af danskernes holdning til suverænitet bør være et wake-up call for Folketingets EU-positive partier. Hvis de ikke engagerer sig i debatten nu, vinder de næppe en ny folkeafstemning om EU.

På områder som politi, handel og miljøpolitik vil et stort flertal af danskerne gerne deltage i EU’s samarbejde. Men spørger man, om danskerne er villige til at afgive suverænitet til EU på områderne, flytter omkring en femtedel af vælgerne sig fra at være positive til at være negative.
 
Det viser en ny måling blandt mere end 2.000 danskere, som Tænketanken EUROPA har fået gennemført.
 
”Danskerne vil gerne deltage i EU’s samarbejde på en lang række områder, men så snart spørgsmålet om suverænitet kommer ind i billedet, flytter det omkring 20 procentpoint af vælgerne i negativ retning – på nogle områder er tallet endda endnu højere. Vi havde en forventning om, at suverænitet var afgørende for mange danskere, men at det mobiliserer så voldsomt, overrasker os,” siger forskningschef i Tænketanken EUROPA, Catharina Sørensen.
 
Tallene fremgår af en ny rapport om danskernes holdning til suverænitet, som Tænketanken EUROPA i dag offentliggør på Christiansborg.
 
Mens 65 pct. f.eks. svarer ja til, at de er åbne over for dansk deltagelse i EU’s politisamarbejde, svarer blot 44 pct. ja, hvis spørgsmålet er, hvorvidt man er klar til at afgive suverænitet til EU på området.
 
”Undersøgelsen dokumenterer, hvor afgørende spørgsmålet om suverænitet er, når danskerne skal tage stilling til konkrete EU-spørgsmål. Min vurdering er, at det afgjorde afstemningen om retsforbeholdet, fordi suverænitets-debatten, som den udspiller sig nu, udelukkende gavner nej-siden.”
 
”De EU-positive partier vil næppe kunne vinde en ny folkeafstemning om EU, hvis ikke de engagerer sig i debatten om suverænitet og fortæller danskerne om, hvilke muligheder der ligger i at dele suverænitet i fællesskaber som f.eks. EU. Så længe spørgsmålet om suverænitet er en trumf, som giver nej-siden 20 procentpoints forspring, så er det simpelthen svært at se, hvordan afstemninger kan ende med andet end et nej. Tallene bør være et stort wake-up call for Folketingets EU-positive partier,” siger Catharina Sørensen.
 
Download rapporten Suveræne Danmark. Catharina Sørensen kan kontaktes på på cas@thinkeuropa.dk eller telefon 21548821.

Tænketanken EUROPA indtager ikke holdninger som organisation. Denne tekst repræsenterer alene – som alle udgivelser fra Tænketanken EUROPA – forfatterens/forfatternes betragtninger.

<
RELATERET INDHOLD
>

Nyhedsbrev

Modtag vores nyhedsbrev og få analyser, notater og invitationer til events før alle andre.