Notat

Styrket ministerdeltagelse under covid-19 pandemien

Resume Også EU har måtte opfinde nye måder at afvikle sine møder på under coronapandemien. Risikoen for smitte fik bl.a. Ministerrådet til at introducere videomøder i stedet for fysiske møder. Tænketanken EUROPAs kortlægning af ministrenes mødedeltagelse viser, at danske ministre i stigende grad har prioriteret at deltage i møder med deres kolleger under coronakrisen. 

Det gælder både de virtuelle og fysiske møder. Danske ministre deltog i 91 pct. af de virtuelle møder – og 84 pct. af de fysiske. I forhold til Lars Løkke Rasmussens regeringer 2015-2019 er der også en sket en stigning. Hvor ministre i to V/VLAK-regeringer deltog i 69 pct. af møderne, har ministrene i Mette Frederiksens socialdemokratiske regering hidtil været repræsenteret ved 87 pct.
 
Der kan være meget mange gode grunde til, at regeringen til tider vælger at sende en embedsmand til et rådsmøde. Da Brexit har svækket Danmarks indflydelsesmuligheder i EU, taler meget dog for, at netop fysisk fremmøde er vigtigt, bl.a. fordi der er tradition for, at der planlægges mange bilaterale møder i udkanten af de formelle møder.

Læs hele rapporten i pdf-filen til venstre på denne side

Tænketanken EUROPA indtager ikke holdninger som organisation. Denne tekst repræsenterer alene – som alle udgivelser fra Tænketanken EUROPA – forfatterens/forfatternes betragtninger.

Nyhedsbrev

Modtag vores nyhedsbrev og få analyser, notater og invitationer til events før alle andre.