Tema

Storbritannien – på vej mod Brexit

Resume D. 31. januar 2020 forlod briterne EU. Vi analyserer de politiske forhandlinger og konsekvenserne af et Brexit for EU og Danmark.

Det var en historisk begivenhed, da Storbritannien forlod EU d. 31. januar 2020. Nu nærmer 2020 sig sin afslutning og dermed også tidspunktet for udløbet af den overgangsperiode, som Storbritannien har været i. Men det fremtidige forhold mellem EU og Storbritannien er stadig ikke afklaret. Den endelig beslutning om en aftale eller ej ligger i hænderne på premierminister Boris Johnson og EU’s stats- og regeringschefer.

Tænketanken EUROPA har siden afstemningen i 2016 undersøgt konsekvenserne af Brexit, og vi følger fortsat udviklingen tæt. Du kan læse mere i udvalgte notater og analyser herunder.

Notater og analyser om Storbritannien og Brexit:

Webinar: Storbritannien-Danmark: Hvorhen efter Brexit?  – Tænketankens direktør Lykke Friis interviewer Kirsty Hughes (Scottish Centre on European Relations) og Rafael Loos (European Council on Foreign Relations) om det fremtidige forhold. (Webinar, 19.1.2021)

Overblik: Hvad siger økonomiske studier om omkostningerne ved Brexit?  Aftalen indeholder mulighed for at udvikle et tættere samarbejde mellem EU og Storbritannien, mens tilbageslag kun undgås ved politisk vilje til samarbejde fra begge sider. (Brief, 9.1.2021)

Brexit: Hvorfor er det så svært at nå en aftale?  – Med et hårdt Brexit vil Boris Johnson få kam til sit viltre hår, men det vil også koste EU-landene økonomisk og politisk! (Debat, 17.12.2020)

Brexit: Hvad med Europol og sikkerhed? – Det kommende sikkerhedspartnerskab ser ud til at blive væsentlig mindre tæt end i dag. (Notat, 24.2.2020)

Sådan påvirker Brexit Danmarks ageren i EU – I praksis betyder Brexit, at de vanlige koalitionsmønstre er i opbrud, og alle lande skal på intens jagt efter nye venner. Det gælder ikke mindst Danmark. (Analyse, 1.2.2020)

Danmark skal på vennejagt efter Brexit – Danmark kan ikke længere læne sig op ad briterne og sammen med Storbritannien og andre ligesindede lande blokere for EU-beslutninger. (Kommentar, 29.1.2020)

Boris får flertal. Hvad nu med Brexit? – Konservativt flertal baner vejen for, at briterne kan komme ud af EU. Men Brexit er ikke ”done”, som Boris Johnson har lovet i valgkampen. (Analyse, 12.12.2019)

Milliondyre Brexit-forberedelser er kun toppen af isbjerget – Danske virksomheder, organisationer og myndigheder har brugt millioner på at forberede sig på Brexit (Notat, 16. oktober 2019)

Lad os redde stumperne efter Brexit – Der er massive negative konsekvenser af Brexit, men der er også chancer at udnytte for dansk erhvervsliv (Debat, 5.9.2019)

Milliondyre Brexit-forberedelser er kun toppen af isbjerget – Det viser en kortlægning med 24 eksempler på konkrete, danske forberedelser, som Tænketanken EUROPA har lavet (Notat, 16.10.2019)

Brexit giver briterne mindre suveænitet – Storbritannien har reelt styrket deres suverænitet ved at være med i EU's overstatslige institutioner (Debat, 3.4.2019)

Danskerne bekymrer sig mere og mere over Brexit – Bekymring er den mest udprægede følelse, som Brexit vækker i danskerne. (Notat, 19.1.2019)

Selv en "god aftale" er skidt for briterne – Ifølge May har hun sikret den bedst mulige aftale, men de færreste vil kalde den god. (Analyse, 30.11.2019)

Sådan kan virksomheder ruste sig til no deal Brexit – Danske virksomheder bør allerede nu tage forholdsregler og forberede sig på at Brexit-forhandlingerne kan ende i et no deal-scenarie. (Notat, 9.11.2018)

Billeder og taler fra Brexit-konferencen – Udenrigsminister Anders Samuelsen og medlem af det britiske parlament for Labour Stephen Kinnock var blandt talerne (Nyhed, 8.10.2018)

Irsk grænse er den afgørende Brexit-knude – Spørgsmålet truer med at trække tæppet væk under forhandlingerne og sende EU og Storbritannien ud i det frygtede no deal-scenarie. (Notat, 24.9.2018)

Brexit-skæbnen ligger i hænderne på briterne – Det afgørende slag om Brexit skal ikke udkæmpes mellem EU og Storbritannien, men internt i det britiske politiske system. (Analyse, 18.9.2018)

Briterne vil blive i EU dér, hvor Danmark står til at ryge ud – Briterne ønsker at forblive i en lang række EU-tiltag på det sikkerhedsmæssige område. (Notat, 28.8.2018)

Det bløde Brexit synes umuligt – Det Europæiske Råds formand, Donald Tusk, ramte plet, da han sidste år forudsagde, at "det eneste reelle alternativ til et hårdt Brexit er intet Brexit." (Analyse, 7.8.2018)

Sidste udkald inden Brexit-skrækscenarie – Det britiske kaos kan sende forhandlingerne ud i det frygtede no deal-scenario. (Analyse, 13.7.2018)

Brexit presser dansk forsknings- og uddannelsessektor – Rapporten kaster lys over de store juridiske og økonomiske konsekvenser, som briternes udtræden af EU efter alt at dømme vil få for den danske uddannelsessektor. (Rapport, 28.6.2018)

Brexit: Et ambitiøst tilbageskridt – EU lægger op til en ambitiøs handelsaftale med briterne, men kun en handelsaftale. (Analyse, 20.3.2018)

Brexit: Britisk udspil lader vente på sig – Trods et mindre gennembrud i december, er de væsentligste knuder i forhandlingerne mellem EU og Storbritannien endnu ikke løst. (Notat, 19.2.2018)

<
RELATERET INDHOLD
>

Nyhedsbrev

Modtag vores nyhedsbrev og få analyser, notater og invitationer til events før alle andre.