Analyse

Spioner har kastet sig over vaccinen

Resume Jagten på en coronavaccine har udviklet sig til en storpolitisk alles kamp mod alle. USA og EU må finde sammen som allierede

Denne analyse blev bragt i Politiken d. 19. september 2020. 

»I kriser som denne har USA ingen allierede«. Sådan sagde præsident Donald Trumps økonomiske rådgiver, Peter Navarro, da coronakrisen for alvor ramte det amerikanske kontinent. Og siden har USA’s ageren givet anskuelighedsundervisning i, at krisen vitterlig er den første i nyere tid, hvor USA ikke påtager sig det globale lederskab.

Forsøg under finanskrisen på at finde fælles løsninger i G20- og G7-regi er erstattet af et verdenspolitisk ’G-Zero’ og en alles kamp mod alle om først at få adgang til en vaccine.

De manglende globale løsninger er en vigtig del af bagtæppet for det amerikanske præsidentvalg og hovedforklaringen på, at mange europæiske regeringsledere håber på, at USA’s kommende præsident hedder Joe Biden.

Ganske vist vil også Biden stille krav om øgede europæiske forsvarsudgifter og en hård kurs over for Kina. Men håbet er, at han også vil bidrage til at finde fælles globale eller i det mindste transatlantiske løsninger.

Et af de områder, hvor det for alvor haster med samarbejde, er netop vaccineområdet.

På ganske få måneder har kampen om vaccinen udviklet sig til vor tids månelanding eller våbenkapløb. Ved at sikre sig vaccinen først vil et land ikke alene kunne redde menneskeliv og opnå en stor økonomisk fordel. Det vil også kunne veksle eksport af vaccinen til indrømmelser fra andre lande og regioner.

Tag bare Kina, der for nylig lod forstå, at andre lande kun kan få adgang til den endnu fantomagtige kinesiske vaccine, hvis de bakker op om Kinas territorielle krav i Det Sydkinesiske Hav.

Præcis fordi der er så meget på spil, har verdens spiontjenester allerede fået udvidet deres repertoire med ’vaccinespionage’. I sommer kunne de britiske myndigheder meddele, at forskningscentre i Storbritannien var blevet udsat for hackerforsøg fra den russiske hackergruppe The Dukes.

I begyndelsen af september fulgte avisen The New York Times op med nyheden om, at The University of North Carolinas vaccineforskning også var blevet forsøgt hacket. Ifølge avisen var der klare indicier på, at den kinesiske, russiske og iranske efterretningstjeneste var særdeles aktive. Som noget nyt er Nato også begyndt at holde øje med Kremls forsøg på at blive klogere på vestlige landes vaccineforskning.

Indtil videre har samarbejdet mellem EU og USA inden for vaccineområdet været nærmest ikkeeksisterende. I Tyskland er Merkels regering fortsat overbevist om, at USA, trods de officielle afvisninger, kort før påske forsøgte at opkøbe den lovende vaccinevirksomhed i Tübingen, CureVac, og at vaccinen vel at mærke kun skulle komme amerikanere til gavn.

Som en konsekvens har den tyske regering i sommer købt 23 pct. af aktierne i CureVac. Tilsvarende skabte det stor frustration i Europa, da USA nærmest tømte varebeholdningen af den eneste medicin, der har vist sig at have en positiv virkning i behandlingen af covid-19-patienter, nemlig Remdesivir.

Uden USA som medspiller har Europa-Kommissionen stærkt støttet af Tyskland, Frankrig, Italien og Holland forsøgt at tilføre området et minimum af globalt lederskab. Foruden at koordinere EU-landenes fælles opkøb af vaccine har kommissionen organiseret to store globale donorkonferencer.

Til sammen har de to konferencer rejst 16 milliarder euro fra 40 lande. I slutningen af august besluttede EU i fællesskab at støtte det globale vaccineinitiativ Covax. Initiativet, der er knyttet til WHO, har til formål at sikre, at det ikke kun bliver de velstående lande, der får adgang til vaccinen.

Konkret besluttede EU at afsætte 400 millioner euro til Covax. I den forbindelse udtalte kommissionsformand Ursula von der Leyen, at »intet land og intet kontinent kan nedkæmpe coronavirus på egen hånd. Vi må stå sammen«.

Samme budskab lød ikke overraskende fra WHO’s generalsekretær, Tedros Adhanom Ghebreyesus, der roste EU’s multilaterale tilgang. Som et yderligere eksempel på forsøg på at skabe internationalt samling har kommissionen sammen med det kommende italienske G-20-formandskab taget initiativ til, at der næste år holdes et globalt sundhedstopmøde i G-20-regi.

Skal det globale samarbejde for alvor vinde frem, er der imidlertid brug for, at amerikanere og europæere igen bliver allierede – også når det gælder udvikling og distribution af vaccine. Set i det lys er der næppe tvivl om, at mange europæiske ledere med glæde har noteret sig følgende sætning på Joe Bidens og Kamala Harris’ valgkampshjemmeside: »Vi vil med det samme genetablere vores forhold til WHO, som – selv om det ikke er perfekt – er essentielt for at koordinere vores globale svar under en pandemi«.

Europæerne gør imidlertid klogt i ikke kun at sidde med hænderne i skødet, indtil det amerikanske præsidentvalg er overstået. Skal EU kunne bidrage til en fælles udvikling og distribution af en covid-vaccine, kræver det, at EU rent faktisk får vedtaget det nye syvårige husholdningsbudget.

I sommer lykkedes det efter næsten fem dages forhandlinger stats- og regeringscheferne at blive enige, men i de kommende uger gælder det om at finde et kompromis med Europa-Parlamentet. Ellers vil milliarderne til f.eks. forskning ikke kunne komme i spil.

Det var da også et af de centrale budskaber, da kommissionsformand Ursula von der Leyen i onsdags holdt sin årlige State of the Union-tale.

Og ikke nok med det: Med en coronavirus, der næppe går væk foreløbig, må landene også fremadrettet overveje, om tiden ikke er kommet til at afsætte flere midler til en fælles sundhedsindsats, lige fra udvikling over fælles opkøb af vaccine til et fælles beredskab.

På trods af den verserende coronakrise var sundhed (EU4health) nemlig et af de politikområder, der måtte holde mest for, da stats- og regeringscheferne i juli skar i kommissionens udspil for at få det nye syvårige budget til at gå op.

Tænketanken EUROPA indtager ikke holdninger som organisation. Denne tekst repræsenterer alene – som alle udgivelser fra Tænketanken EUROPA – forfatterens/forfatternes betragtninger.

<
RELATERET INDHOLD
>

Nyhedsbrev

Modtag vores nyhedsbrev og få analyser, notater og invitationer til events før alle andre.