Retsforbeholdet

Schengen

Danmark skal fortsat være med i Schengen

Resume Scengen-samarbejdet, som Danmark deltager i, og som sikrer åbne grænser mellem EU-landene, vil blive omfattet af en dansk tilvalgsordning. I den aftale, som et flertal i Folketinget har indgået, er det besluttet at tilvælge alle fremtidige Schengen-regler.

Partierne bag aftalen om at sende retsforbeholdet til folkeafstemning har besluttet, at Danmark også fremover skal deltage fuldt ud i det europæiske grænsesamarbejde, Schengen. Det betyder f.eks., at danske statsborgere stadigvæk vil kunne rejse fri inden for Schengen-området, og at Danmark ikke kan indføre permanent grænsekontrol, hvis det besluttes at omdanne retsforbeholdet til en tilvalgsordning.

Men siden aftalen om afstemningen blev indgået, er flygtningesituationen og presset på EU's ydre grænser eskaleret, og Schengen-reglerne har delvist været sat ud af kraft. Tænketanken EUROPAs analyser viser, at Schengen-reglerne er nøje forbundet med udlændingepolitikken, som partierne bag folkeafstemningen ellers har forsøgt at holde helt ude af tilvalgsordningen. Vi anbefaler, at politikerne åbent forelægger vælgerne, at Schengen er en del af den europæiske udlændingepolitik.

Notater om Schengen:

Schengen berører også dansk udlændingepolitik – Mens et flertal på Christiansborg har lovet at sende retsforbeholdet til en folkeafstemning, lover de samtidig at holde udlændingepolitikken udenfor. Det kan næppe lade sig gøre. (3.2.2015)

Danmark presses af nyt forslag om fordeling af asylansøgere – En mere fair fordeling af asylansøgere ser ud til at blive en del af næste års revision af Dublin-aftalerne, og det vil sætte Danmark under politisk pres. (13.5.2015)

Danskerne klar til mere EU i udlændingepolitikken – Et flertal af danskerne er klar til at deltage i store dele af EU´s politiske samarbejde om asyl og indvandring. (24.6.2015)

Analyser og indlæg:

En troværdig nej-alliance? – Det vil være ironisk, hvis Kristian Thulesen Dahl kræver et opgør med Schengen, mens Morten Messerschmidt taler om en begrænset tilvalgsordning, hvor Danmark EU-retligt forpligtes til at følge Schengenreglerne. (Bragt i Politiken 15.9.2015)

Tilvælg EU's udlændingepolitik – EUs udlændingepolitik er langt bedre end dens rygte, og faktisk vil det være mere effektivt for Danmark at føre udlændingepolitik gennem EU frem for at isolere sig med en ­opt-out­­. (Bragt i Berlingske 28.2.2015)

Læs mere om de øvrige områder i afstemningen her:

Retsforbeholdet – hovedside | Det skal vi stemme om | Europol | Strafferet | Virksomheder, forbrugere og familier | Spørgsmålet om suverænitet | Asyl- og indvandring | Tænketanken EUROPAs arrangementer om afstemningen

Tænketanken EUROPA indtager ikke holdninger som organisation. Denne tekst repræsenterer alene – som alle udgivelser fra Tænketanken EUROPA – forfatterens/forfatternes betragtninger.

<
RELATERET INDHOLD
>

Nyhedsbrev

Modtag vores nyhedsbrev og få analyser, notater og invitationer til events før alle andre.