Brief

Partierne bag EU-aftale sylter retssikkerhed

Partierne bag tilvalgsordningen har fravalgt retssikkerhed

Resume I denne uge indgik regeringen sammen med Venstre, Konservative og SF aftale om, hvilke dele af EU’s retlige samarbejde, som skal være omfattet af en dansk tilvalgsordning. Mens aftalepartierne er blevet enige om at tilvælge store dele af de regler, der handler om bekæmpelse af kriminalitet og terror, har de undladt at gå med på de områder, der handler om at sikre borgere i Danmark og andre EU-lande en grundlæggende retssikkerhed.

Fravalget afslører flere paradokser. For det første betyder det, at danske borgere kan opleve bedre retssikkerhed i de øvrige EU-lande. For det andet undlader Danmark at tilslutte sig selvsamme regler, som regeringen kæmpede for at få indført under det danske EU-formandskab i 2012.

De seneste terrorangreb i Danmark og Paris har vist vigtigheden af et europæisk samarbejde om bekæmpelse af grænseoverskridende kriminalitet og terror. Men denne kamp bør suppleres af en stærk retssikkerhed for ofre og mistænkte. Med aftalen om tilvalgsordningen har partierne dog forpasset en oplagt mulighed for at hæve de retssikkerhedsmæssige standarder i Danmark.

Hovedkonklusioner
  • På baggrund af et højere trusselsniveau har EU intensiveret kampen mod grænseoverskridende kriminalitet og terror de seneste år og fastsat en række regler, der smidiggør samarbejdet om kriminalitetsbekæmpelse på tværs af grænserne.
  • EU har samtidig erkendt, at en mere offensiv og grænseoverskridende kamp mod kriminelle kræver, at der stilles højere retssikkerhedsmæssige standarder i landene.
  • Disse regler skal Danmark ifølge partierne bag aftalen om at erstatte retsforbeholdet med en tilvalgsordning (regeringen, Venstre, Konservative og SF) ikke tilvælge.
  • Det er paradoksalt, at Danmark, der traditionelt har haft højere retssikkerhed end de andre EU-lande, ikke vil tilslutte sig EU’s minimumsregler.
  • Såfremt Danmark tilslutter sig reglerne, vil retssikkerheden på nogle afgørende punkter blive hævet. Samtidig kan Danmark på de områder, hvor de danske standarder er højere, vælge at beholde det højere niveau.

Download hele briefet om retssikkerhed

Tænketanken EUROPA har udarbejdet en omfattende række af notater og analyser om det danske retsforbehold. Læs mere om retsforbeholdet
 

<
RELATERET INDHOLD
>

Nyhedsbrev

Modtag vores nyhedsbrev og få analyser, notater og invitationer til events før alle andre.