Brief

Oversigt over grænseåbninger i EU

Østrig åbner grænsen

Resume Godt to måneder efter, at 15 EU-lande indførte forstærket grænsekontrol ifm. coronaudbruddet, har 12 EU/Schengen-lande nu meldt ud, at de helt eller delvist vil åbne deres grænser. Vi følger udviklingen og opdaterer løbende med nye grænseåbninger.

(Dette brief blev offentliggjort 13. maj, men er senest opdateret 29. maj)

Onsdag 13. maj offentliggjorde Kommissionen nye retningslinjer for, hvilke betingelser landene skal overholde ifm. åbning af grænserne. Vigtigst er, at landene skal tage hensyn til smittetrykket på hver side af grænsen, samtidigt med at åbningen skal ske i dialog med nabolandene.

I Forbundsdagen, f.eks., pegede kansler Angela Merkel på, at Tyskland i marts havde følt sig nødsaget til at lukke grænsen til Frankrig, da Frankrig pludselig havde lukket butikkerne, mens de stadig var åbne i Tyskland. Det havde ført til stort pres og vanskeligheder med at holde afstand i de tyske butikker.

Som Tænketanken EUROPA har kortlagt, har 15 EU-lande indført corona-relaterede grænseinitiativer, mens 12 lande, herunder under Italien, Luxembourg og Nederlandene, ikke har skærpet grænsekontrollen som følge af corona-virussen.

Med afsæt i Kommissionens regelsæt, der bygger videre på Kommissionens exit-plan fra sidste måned, har 10 EU-lande samt Schengen-landene Island og Schweiz nu meddelt, at grænserne helt eller delvist vil blive genåbnet. Se tabel 1.

De to første lande er Litauen og Estland, der åbner grænsen til Letland, som ikke har indført grænsekontrol i forbindelse med Covid-19. De tre baltiske lande har skabt en slags ”baltisk boble”, hvor man nu kan rejse frit og ikke behøver ikke at komme i karantæne. Dog skal man i 14 dages karantæne, hvis man har været på rejse uden for Baltikum.

Tyskland vil åbne til Danmark

13. maj meddelte Tyskland, som det tredje land, at grænselukningerne gradvist tilbagerulles. Det skete på en pressekonference med indenrigsminister Horst Seehofer i Berlin. Her slog Seehofer fast, at Tyskland fra den 16. maj vil ophæve grænsekontrollen til Luxembourg. Tyskland erklærede sig også villig til at åbne grænsen til Danmark, men lod forstå, at Danmark i første omgang er i dialog med de nordiske naboer.

29. maj meddelte den tyske regering, at grænsen mod Danmark åbnes 15. juni.

Grænsekontrollen til Østrig, Schweiz og Frankrig vil blive lempet og erstattet af stikprøvekontrol. Grænsekontrollen vil blive helt ophævet den 15. juni – hvis og såfremt smittetrykket er stabilt.

Tyskland har ikke under coronakrisen indført grænsekontrol over for Polen, Tjekkiet, Belgien og Holland. På pressekonferencen opfordrede Seehofer Polen og Tjekkiet ”i den europæiske ånd” til at se på deres rejserestriktioner.

Den tyske grænseåbning til Østrig, Schweiz og Frankrig er blevet forhandlet som en pakke, hvor det f.eks. har været en tysk forudsætning, at Østrig ikke åbner grænsen til Italien – eller Frankrig til Spanien. Fra den 15. juni åbner Østrig kun grænsen til Tyskland og Schweiz, men ifølge kansler Kurz er landet også i tæt i dialog med Liechtenstein, Tjekkiet, Slovakiet, Slovenien og Ungarn. For Schweiz gælder det, at landet fra den 16. juni vil åbne grænserne til Tyskland, Frankrig og Østrig.

Det franske Elysée-palæ har meddelt, at beslutningen om at åbne den tyske grænse til Frankrig er taget på et telefonmøde mellem kansler Merkel og Præsident Macron. Også de to landes indenrigsministre har været i tæt dialog. Det forventes derfor, at Frankrig den 15. juni – med forbehold for smittetryk – vil åbne grænserne til Tyskland og Schweiz. Derimod er der ingen planer om at åbne grænserne til Spanien, Italien og Belgien.

Ifølge Horst Seehofer forventes det ”inden for nogle dage” at have en aftale med Danmark på plads. Sent på eftermiddagen d. 13. maj meddelte den danske justitsminister Nick Hækkerup dog, at den danske regering ikke har planer om at åbne grænsen til Tyskland: ”Vi har forklaret tyskerne, at vi også er interesserede i at åbne grænserne, men et skal ske forsvarligt, og det skal på en måde, hvor vi koordinerer med de øvrige nordiske lande”, sagde Hækkerup til Berlingske.

Tænketanken EUROPA indtager ikke holdninger som organisation. Denne tekst repræsenterer alene – som alle udgivelser fra Tænketanken EUROPA – forfatterens/forfatternes betragtninger.

<
RELATERET INDHOLD
>

Nyhedsbrev

Modtag vores nyhedsbrev og få analyser, notater og invitationer til events før alle andre.