Bog

Ny bog om det repræsentative demokrati i EU

Indirekte demokrati i EU bog

Resume I en ny bog tager Tænketanken EUROPA sammen med tænketanke fra 19 andre europæiske lande temperaturen på det repræsentative demokrati i EU's medlemslande.

Det repræsentative demokrati befinder sig i en legitimitetskrise og er bl.a. udfordret af nationale regeringers manglende evne til at adressere borgernes bekymringer. Men hvor repræsentative er de nationale parlamenters beslutningsprocesser på EU-området?

Dette spørgsmål undersøger Tænketanken EUROPA med denne udgivelse sammen med 19 andre tænketænke i European Policy Institutes Network (EPIN). Bogen ser bl.a. på sammenhængene mellem de nationale demokratiske institutioner og institutionerne i EU, stemme- og beslutningsprocesser samt "europæiseringen" af det repræsentative demokrati på nationalt niveau.

Tænketanken EUROPAs seniorforsker Maja Kluger Dionigi har bidraget med et kapitel om Folketingets engagement i den danske EU-politik. Her sætter hun spørgsmålstegn ved, hvorvidt Danmark kan karakteriseres som en rollemodel for parlamentarisk kontrol, da Folketingets Europaudvalg ofte kommer for sent ind i sagerne, og da få folketingsmedlemmer er aktive på EU-området.

Bogen er en del af Towards a Citizens’ Union-projektet, som bl.a. finansieres af EU’s Erasmus+ Program, og som samler 20 europæiske tænketanke i European Policy Institutes Network. Denne nye udgivelse følger op på den første bog om direkte demokrati i EU. En tredje og sidste udgivelse vil komme med bud på, hvordan vores demokratiske institutioner og processer kan imøde de udfordringer, som Europa i dag står over for.

Bogen er redigeret af Steven Blockmans, Senior Researcher og Head of the Europe in the World and Institutions units, CEPS, og Professor of EU External Relations Law and Governance ved The University of Amsterdam, samt Sophia Russack, Researcher ved CEPS Institutions unit.

Tænketanken EUROPA indtager ikke holdninger som organisation. Denne tekst repræsenterer alene – som alle udgivelser fra Tænketanken EUROPA – forfatterens/forfatternes betragtninger.

<
RELATERET INDHOLD
>

Nyhedsbrev

Modtag vores nyhedsbrev og få analyser, notater og invitationer til events før alle andre.