Notat

Måling: S og V bliver større end DF ved EP-valget

Jeppe Kofod Socialdemokrat i EP

Resume Socialdemokraterne og Venstre ville få flest stemmer, og Dansk Folkeparti ville gå væsentlig tilbage, hvis der var valg til Europa-Parlamentet i dag. Det viser en ny repræsentativ måling med 2.028 respondenter, som YouGov har gennemført for Tænketanken EUROPA.
 
Venstre vil grundet valgforbund med Liberal Alliance og De Konservative høste fire mandater, mens Socialdemokratiet og Dansk Folkeparti står til tre. De Radikale, Enhedslisten, SF og Folkebevægelsen mod EU står alle til at komme ind med ét mandat. Partierne ligger dog alle tæt på grænsen, og både Folkebevægelsen mod EU og De Radikale kan takke deres valgforbund for at klare cuttet. De Konservative, Liberal Alliance og Alternativet kommer ifølge målingen ikke ind. Marginalerne vil være afgørende, men det kan betyde, at Danmark slet ikke vil være repræsenterede i den store og vigtige EPP-gruppe efter valget, hvis De Konservative ikke kommer ind.
 
Samlet set står de EU-skeptiske partier – Dansk Folkeparti, Enhedslisten og Folkebevægelsen mod EU – til at få en lidt mindre andel af samtlige stemmer. Som følge af Dansk Folkepartis tilbagegang og Enhedslistens entre i EP stiger venstrefløjens andel af de EU-skeptiske stemmer, hvilket er en ny udvikling ift. de seneste fem EP-valg. Dette skal imidlertid ses i lyset af, at Enhedslisten går til valg på en mere moderat-pragmatisk EU-skepsis, end den har været kendt fra Folkebevægelsen mod EU, der har en folkeafstemning om dansk medlemskab som øverste prioritet.
 
(Dette notat er en opdateret udgave, da en fejl i mandatberegningen gav De Konservative et mandat, som ifølge målingen tilfalder Venstre)

Hovedkonklusioner
  • Socialdemokratiet ville trække 22,5 pct. af stemmerne, hvis der var valg til Europa-Parlamentet i dag. Det er en fremgang på 3,4 procentpoint ift. EP-valget i 2014.
  • Venstre vil blive næststørst med 19,6 procent af stemmerne. Herefter følger Dansk Folkeparti med 18 pct. ifølge den nye måling.
  • Dansk Folkeparti står således til en tilbagegang på 8,6 procentpoint ift. EP-valget i 2014.
  • Venstre høster i kraft af deres valgforbund fire mandater. Socialdemokraterne og Dansk Folkeparti får hver tre mandater af i alt 14 pladser i Europa-Parlamentet.
  • De Radikale, Enhedslisten, SF og Folkebevægelsen mod EU står alle til at komme ind med ét mandat.
  • De Konservative, Liberal Alliance og Alternativet står ikke til at komme ind.
  • Kommer De Konservative ikke ind, vil Danmark ikke være repræsenteret i den store EPP-gruppe i Europa-Parlamentet.
  • Samlet står de EU-skeptiske partier til at få 31,4 pct. at stemmerne. Det er lidt færre end ved valget i 2014.
  • Ser man alene på de EU-skeptiske stemmer, ser det ud til, at venstrefløjen styrker sin andel – hvilket er et brud med udviklingen i de seneste fem EP-valg.

Tænketanken EUROPA indtager ikke holdninger som organisation. Denne tekst repræsenterer alene – som alle udgivelser fra Tænketanken EUROPA – forfatterens/forfatternes betragtninger.

<
RELATERET INDHOLD
>

Nyhedsbrev

Modtag vores nyhedsbrev og få analyser, notater og invitationer til events før alle andre.