Kommentar

Lad være med at afskrive De Grønne

Dette indlæg blev bragt i Jyllands-Posten d. 17. juni 2021

Det er vist ikke sket før, at en spidskandidat med ambition om at besætte landets vigtigste embede, afslutter sin takketale på partikongressen med at udbryde ”Scheisse” – og det vel at mærke efter, at hele 98,5% havde stemt på kandidaten. Men det var ikke desto mindre, hvad der skete i lørdags, da De Grønnes kanslerkandidat Annalena Baerbock skulle holde sin store tale.

Da hun var færdig med talen, var hun så frustreret, at hun glemte, at mikrofonen stadig var tændt. Det lille latrinære ord, der kun var tiltænkt hendes medformand Robert Habeck, røg derfor ud til alle de undrende seere.

Episoden er det perfekte symbol på De Grønnes problemer. Efter få uger med eufori og målinger der viste, at Baerbocks parti kunne slå CDU/CSU, bekræfter partiet til fulde Murphys lov - Hvis noget kan gå galt, vil det gå galt. Eller for at bruge et tysk udtryk, der bliver i den latrinære genre: ”Har du lort på skoen, har du lort på skoen”. 

Som Baerbock gav udtryk for i sin tale, skyldes nedturen i høj grad hende selv. Over flere uger har tyske medier været i stand til at spotte den ene fejl efter den anden i hendes CV. Dertil kommer en dum sag om manglende indberetning af bonus. Sagerne slår ekstra hårdt, fordi tyskerne ikke mindst pga. deres historie er temmelig risikoaverse.

I en nation, hvor Konrad Adenauers ”Keine Experimente” valgslogan fortsat fænger, var der mange, som på forhånd var lidt skeptiske over for en 40-årig kanslerkandidat uden erfaring fra et minister- eller ministerpræsidentkontor. De mange fodfejl har kun fået denne bekymring til at vokse.

At nervøsiteten har sat sig i Baerbock, fremgik med al tydelighed af takketalen. Hvor Habeck talte frit fra leveren – uden talefejl – holdt Baerbock sig til sit manuskript. Og som om det ikke var nok: Hun lavede adskillige talefejl og måtte sågar starte forfra på et ellers afgørende afsnit om kampen for demokratiet. Derfor vredesudbruddet Scheisse.

Partikongressen har allerede fået mange til at spekulere i, om det vil gå Baerbock som Martin Schulz i 2017. Socialdemokraten vendte hjem fra Europa-Parlamentet som en slags Messias. Alle talte om ”Schulz-toget”, som først ville gøre holdt foran kanslerkontoret i Berlin.

Få uger efter var toget imidlertid nærmest afsporet. Så galt går det dog næppe for Baerbock. Partiet har fat i vor tids største sag, klimaet, og partiet appellerer til mange midtsøgende Merkel-vælgere, der risikerer at blive hjemløse, når kansleren takker af.

Og selvom partikongressen langt fra forløb ideelt, lykkedes det for Baerbock-Habeck duoen at få afvist tusindvis af ændringsforslag til valgprogrammet. F.eks. arbejdede kræfter på, at ordet Tyskland skulle fjernes fra programmets titel: ”Deutschland, alles drin” – og at De Grønne skulle gå til valg på en endog meget høj skatteprocent og co2-afgift.

Sådanne forslag ville have vanskeliggjort Baerbocks mulighed for netop at appellere til de hjemløse Merkel-vælgere, som ønsker forandringer – men dog med måde! Keine Experimente gælder nemlig også her.

Frem for at afskrive De Grønne gør vi derfor også i Danmark klogt i at blive skarpere på, hvad de vil. I Europa ser De Grønne gerne en styrket klimapolitik, en permanent genopretningsfond koblet med en mere fleksibel vækst- og stabilitetspagt samt et farvel til to-procentmålet er her blot nogle af de mere slagkraftige eksempler.

For slet ikke at tale om en styrket værdipolitisk kurs over for Kina og Rusland. Selvom det p.t. ikke virker overvældende sandsynligt, at Baerbock vil kunne afløse Merkel, kan hun stadig erobre vicekanslerposten. Men det kræver naturligvis, at hun kan bryde Murphys lov. Eller skifte sko…

Tænketanken EUROPA indtager ikke holdninger som organisation. Denne tekst repræsenterer alene – som alle udgivelser fra Tænketanken EUROPA – forfatterens/forfatternes betragtninger.

Nyhedsbrev

Modtag vores nyhedsbrev og få analyser, notater og invitationer til events før alle andre.