Debat

Kaos i Thüringen kan få konsekvenser for EU og Danmark

Resume Valget i den tyske delstat Thüringen udløste en kædereaktion, som førte til at CDUs formand, Annegret Kramp-Karrenbauer, der var udset til at afløse Angela Merkel som kansler, trak sig. I værste fald vil det betyde, at Tyskland vender blikket indad, indtil forbundsdagsvalget i 2021 er overstået.

I vinterferien har danske medier dækket de amerikanske primærvalg i Iowa og New Hampshire væg-til-væg.

Men der skete faktisk noget på vore egne breddegrader, som på den korte bane kan få meget større betydning for os. Valget af en ny, liberal regeringsleder i delstaten Thüringen udløste intet mindre end et jordskælv i Berlin, og Danmarks største naboland befinder sig nu i en regeringskrise, der kan påvirke danske mærkesager i EU.

Det er nok de færreste danskere, der lige kan placere Thüringen på et landkort.

Da jeg i denne uge besøgte Erfurt, som er hovedstad i Thüringen, mødte jeg da heller ingen danske turister eller journalister.

Til gengæld blev jeg mindet om, at det var her, at Willy Brandt for præcist 50 år siden som den første vesttyske kansler tog på officielt besøg til DDR. De tumultagtige scener foran hans hotel og de mange begejstrede Willy-Willy tilråb blev hurtigt et symbol på, hvor stærk frihedstrangen i DDR var. Den tyske nation kunne åbenbart ikke holdes adskilt i to Tysklande.

I dag, 30 år efter Tysklands genforening, er Erfurt et symbol på, at skellet mellem Øst og Vest langtfra er forsvundet. Efter udpegelsen af Thüringens nye ministerpræsident Kemmerich har vesttyskerne i vantro stirret mod Øst: Hvordan kunne det dog ske, at de konservative og de liberale i Thüringen kunne stemme sammen med Alternative für Deutschland, AfD og dermed bryde princippet om, at AfD er partiet, som ingen samarbejder med?

For en tysker i det gamle Vesttyskland er det fuldstændigt utænkeligt at gå sammen med et parti, der betegner nationalsocialismen som en fugleklat på en ellers 1000 års succesrig tysk historie.

I Østtyskland derimod ses AfD som et parti, der faktisk lytter til østtyskernes bekymringer og kvaler med at finde sig til rette i det genforenede Tyskland.

Dertil kommer, at det for mange østtyskere er mere problematisk at stemme på en politiker fra Die Linke, altså arvtagerpartiet fra kommunisterne under DDR-tiden, end på AfD.

I skrivende stund er der ingen afklaring på, hvordan Thüringen kommer videre. Den nyvalgte liberale leder trådte tilbage efter få dage.

Men hvad værre er: Krisen bredte sig hurtigt til Berlin, hvor CDUs formand Annegret Kramp-Karrenbauer, der var udset til at afløse Angela Merkel som kansler, valgte at trække sig.

I værste fald vil CDU bruge helt til december på at finde en ny potentiel kanslerafløser til Merkel. Da det andet store regeringsparti, SPD, også skal blive enige om en mulig kanslerkandidat, kan konsekvensen hurtigt blive, at Tyskland vender blikket indad, indtil forbundsdagsvalget i 2021 er overstået.

Merkel vil ganske vist kunne køre Tyskland videre som kansler, inklusivt det tyske EU-formandskab til efteråret, men reelt vil landet ikke kunne træffe større strategiske beslutninger.

Det kan i høj grad få konsekvenser for danske mærkesager i EU, såsom vedtagelsen af en ny fælles ambitiøs klimaindsats og en sikker landing af Brexit-forhandlingerne. Det hører også med, at vigtige indenrigspolitiske beslutninger af interesse for danske eksportvirksomheder kan blive udskudt. Det drejer sig bl.a. om klima og digitalisering.

Det er selvfølgelig fint at stille skarpt på de indledende primærvalg i USA, men et delstatsvalg lige syd for grænsen nok har større umiddelbare konsekvenser for Danmark. Tænk bare på valget i Hessen i efteråret 2018, der førte til, at Merkel sagde ”auf Wiedersehen” som formand.

Tænketanken EUROPA indtager ikke holdninger som organisation. Denne tekst repræsenterer alene – som alle udgivelser fra Tænketanken EUROPA – forfatterens/forfatternes betragtninger.

<
RELATERET INDHOLD
>

Nyhedsbrev

Modtag vores nyhedsbrev og få analyser, notater og invitationer til events før alle andre.