Brief

Ja-siden i front i hidtil største måling inden folkeafstemningen

Ja-siden har stadigvæk et forspring

Resume Med mindre end tre uger til afstemningen om at omdanne retsforbeholdet til en tilvalgsordning viser den hidtil største meningsmåling en solid føring til ja-siden på ca. 10 procentpoint. Målingen, der er gennemført af YouGov for tænketanken EUROPA i perioden 6.-10. november, omfatter mere end 3.000 repræsentativt udvalgte personer. Samlet  angiver 27 pct., at de er i tvivl om, hvad de vil stemme.
 
Tænketanken EUROPA har siden april løbende monitoreret befolkningens holdning, og denne nye måling er den hidtil tætteste mellem ja og nej-siden. Siden september er ja-siden gået 5 procentpoint tilbage samtidig med, at både nej-siden og tvivlerne er gået nogle få procent frem. Selv om ja-sidens føring er solid, tegner det til at blive en meget spændende folkeafstemning.
 
Målingen viser desuden, at formuleringen af spørgsmålet har stor betydning for, hvad respondenterne svarer, hvilket kan være en indikation af, at vælgerne er til at påvirke og ikke er stålsatte i deres holdning forud for folkeafstemningen.

Hovedkonklusioner
  • Ja-siden har stadigvæk et solidt forspring på ca. 10 procentpoint forud for folkeafstemningen d. 3. december. Det viser en stor måling blandt mere end 3.000 respondenter.
  • Samlet set svarer 41 pct. af de adspurgte, at de vil stemme ja, mens 31 pct. siger nej. 27 pct. er i tvivl.
  • Opbakningen er dog faldet med 5 procentpoint siden september, mens nej-siden og andelen af tvivlere i samme periode er vokset med omkring 2 procentpoint hver.
  • At mange er i tvivl understreges yderligere af, at formuleringen af spørgsmålet flytter en betydelig del af vælgerne.

Download hele notatet om danskernes holdning til folkeafstemningen

Af en tidligere version af notatet fremgik det, at 28 pct. af respondenterne var i tvivl om, hvad de vil stemme. Tænketanken EUROPA er efterfølgende blevet opmærksom på et problem i udregningen, som gør, at det korrekte tal er 27 pct.
 

<
RELATERET INDHOLD
>

Nyhedsbrev

Modtag vores nyhedsbrev og få analyser, notater og invitationer til events før alle andre.