Notat

Italiensk afstemning skaber usikkerhed

Afstemning om reform i Italien, Renzi

Resume Når italienerne d. 4. december skal tage stilling til en reform af deres forfatning, er der meget på spil for Italien og for hele EU. Italiens premierminister, Matteo Renzi, har satset sin regeringsmagt ved at erklære, at han går af, hvis afstemningen ender med et nej til reformudspillet. Mange ser afstemningen i Italien som en fortsættelse af Storbritanniens Brexit og valget af Donald Trump i USA, hvor nationalisme og populisme konkurrerer med traditionelle partier.
 
Ved de sidste meningsmålinger forud for afstemningen stod nej-siden til at vinde, om end der stadig var mange vælgere, der ikke havde besluttet sig. Det har vakt bekymring i mange politiske kredse, idet man frygter at et nej vil medføre yderligere politisk ustabilitet og forhindre nødvendige reformer, hvilket vil få alvorlige økonomiske konsekvenser for landet, hvis økonomi allerede er blandt de mest udfordrede i Eurozonen. Det EU-kritiske parti M5S står samtidig stærkt i meningsmålingerne, såfremt et nyt valg om regeringsmagten skulle blive udskrevet.
 
Reformen har mødt hård kritik fra både EU-skeptikere og fortalere for EU. Det kritiseres for at ville føre til et udemokratisk politisk system, der lægger for meget magt i hænderne på den siddende regering. Herudover er afstemningen endt med at få karakter af et indirekte valg om Renzis regering, idet Renzi kom til magten midt i en regeringsperiode, og endnu ikke er valgt direkte til posten som premierminister. Selvom det er muligt, at afstemningen vil få store konsekvenser for Italien og dets position i EU, skal det derfor ikke ses som et valg om EU.

Hovedkonklusioner
  • Søndag d. 4. december skal italienerne tage stilling til en reform af deres politisk system. Den italienske premierminister Matteo Renzis reformudspil har til hensigt at skabe et mere stabilt politisk system og en mere effektiv lovgivningsproces.
  • Trods bred enighed i Italien om behovet for reformer, har forslaget mødt stor kritik for ikke at løse de problemer, det tilsigter, men derimod skabe nye problemer ved bl.a. at give for meget magt til regeringen.
  • Renzi har sat sin post som premierminister på spil ved at erklære, at han træder tilbage hvis han taber afstemningen. Dermed er afstemningen endt med også at være et spørgsmål om Renzis regering. Her spiller andre faktorer ind, bl.a. Italiens dårlige økonomi og høje arbejdsløshed samt skuffelse over den italienske regering.
  • De sidste meningsmålinger tyder på et nej. Holder det stik, står Italien foran tre mulige scenarier: 1) Renzi trækker i land og nægter at gå af, 2) Renzi går af, og en midlertidig premierminister fra den nuværende regering udpeges til at sidde perioden ud indtil næste valg (senest i 2018), 3) Renzi træder tilbage, og der udskrives valg.
  • Alle tre scenarier vil medføre betydelig politisk og økonomisk ustabilitet. I tilfælde af valg ligger det EU-skeptiske, populistiske parti M5S med partileder Beppe Grillo (også kendt som Femstjernebevægelsen) godt i meningsmålingerne. Partiet ønsker at trække Italien ud af euroen.
  • På trods af at afstemningen handler om en reform af Italiens nationale politiske system, kan det således ende med at få store konsekvenser for EU. Det vil det dog være forkert at fortolke den italienske afstemning som et spørgsmål om selve medlemskabet af EU.

Tænketanken EUROPA indtager ikke holdninger som organisation. Denne tekst repræsenterer alene – som alle udgivelser fra Tænketanken EUROPA – forfatterens/forfatternes betragtninger.

<
RELATERET INDHOLD
>

Nyhedsbrev

Modtag vores nyhedsbrev og få analyser, notater og invitationer til events før alle andre.