Notat

Hvem har indflydelse i Europa-Parlamentet?

Indflydelse i Europa-Parlamentet

Resume Om få dage skal danskerne vælge, hvem der skal repræsentere Danmark i Europa-Parlamentet de næste fem år. Men hvordan sikrer de danske Europa-Parlamentarikere sig indflydelse i det 751 medlemmer store parlament, hvilke poster og ordførerskaber giver magt, og hvordan har de siddende danske medlemmer klaret sig indbyrdes og i forhold til medlemmer fra lande, der ligner Danmark?
 
På baggrund af data fra VoteWatch forsøger Tænketanken EUROPA at give et indtryk af de danske medlemmers indflydelse og vigtigste arbejdsopgaver. De mest indflydelsesrige danskere er Morten Helveg Petersen (R), Jeppe Kofod (S) og Morten Løkkegaard (V), der med betydelige roller i udvalg og grupper samt ordførerskaber på centrale rapporter placerer sig højest af de 13 danske medlemmer. Ingen af de tre højst placerede danskere er dog i Europa-Parlamentets samlede top-100.
 
Sammenlignet med Finland, Belgien og Sverige ligger danske MEP’er lavt på indflydelsesskalaen. Undersøgelser peger på, at parlamentarikerne skal være fagligt specialiserede, gruppeloyale og tilstede ved afstemningerne for at få indflydelse i Europa-Parlamentet. Det er ikke kun Danmarks størrelse, der kan være en udfordring for at vinde indflydelse, men også de danske forbehold kan gøre det sværere.

Hovedkonklusioner
  • Ingen danske MEP’er er at finde blandt de 100 mest indflydelsesrige medlemmer af Europa-Parlamentet ifølge en rapport fra VoteWatch.
  • De mest indflydelsesrige danskere er Morten Helveg Petersen (R) på 110.-pladsen efterfulgt af Jeppe Kofoed (S) på 163.-pladsen og Morten Løkkegaard (V) på 170-pladsen.
  • Danmark scorer lavt på indflydelse i modsætning til lande som Finland, Belgien og Sverige, hvor parlamentarikere har formået at få mere indflydelse ift. deres lands størrelse i Europa-Parlamentet.
  • Vejen til indflydelse kræver bl.a. en stor arbejdsindsats, faglig kompetence, netværk, og kan nås ved gruppeloyalitet, høj deltagelse ved afstemningerne og erfaring i Parlamentet.
  • De danske MEP’ers vej til indflydelse er udfordret af Danmarks størrelse og repræsentation i de mest magtfulde grupper i Europa-Parlamentet, men de danske EU-forbehold svækker også danskernes mulighed for at få indflydelsesrige poster som f.eks. ordførerskaber i de mest magtfulde udvalg.
  • Magtfordelingen forskydes med al sandsynlighed efter det kommende parlamentsvalg den 26. maj 2019, hvilket både kan betyde nye muligheder for indflydelse, men også et fragmenteret parlament.

Tænketanken EUROPA indtager ikke holdninger som organisation. Denne tekst repræsenterer alene – som alle udgivelser fra Tænketanken EUROPA – forfatterens/forfatternes betragtninger.

<
RELATERET INDHOLD
>

Nyhedsbrev

Modtag vores nyhedsbrev og få analyser, notater og invitationer til events før alle andre.