Brief

Hvad vil de tyske partier med Europa?

mulige koalitioner efter det tyske valg 26. september 2021

Resume Om en måned skal tyskerne til valg. Læser man de tyske partiers valgprogrammer, lægger de alle op til "mere Europa". Det gælder også på områder som forsvars- og flygtningepolitikken, hvor Danmark har forbehold. 

Der er godt en måned til det tyske forbundsdagsvalg. Selvom Europa ikke fylder meget i valgkampen, har alle partier alligevel i deres valgprogrammer afsat flere sider til EU. Grundlæggende ønsker alle potentielle regeringspartier (CDU/CSU, SPD, De Grønne, og FDP ”mere Europa”, mens Die Linke er mere skeptiske. En ny tysk regering vil grundlæggende fortsætte kansler Merkels Europakurs, men der er forskelle på partierne. Det kan, ligesom i 2017, komme til at spille en vigtig rolle under koalitions-forhandlingerne. Dengang var uenighed om en mulig finanspolitisk omfordeling én af grundene til, at det liberale FDP forlod de såkaldte Jamaica-forhandlinger. Uanset hvem der vinder valget, er der lagt op til langvarige koalitionsforhandlinger. 

Dette brief gennemgår, hvor partierne står på følgende europapolitiske spørgsmål: EU’s genopretningsfond og Stabilitets- og Vækstpagten, EU’s retsstatsmekanisme (Polen og Ungarn), den igangværende konference om Europas fremtid, EU’s flygtningepolitik og EU’s udenrigs- og forsvarspolitik.

Læs hele briefet ved at klikke på Pdf til højre.
 

Tænketanken EUROPA indtager ikke holdninger som organisation. Denne tekst repræsenterer alene – som alle udgivelser fra Tænketanken EUROPA – forfatterens/forfatternes betragtninger.

<
RELATERET INDHOLD
>

Nyhedsbrev

Modtag vores nyhedsbrev og få analyser, notater og invitationer til events før alle andre.