Debat

Hvad gør vi efter nej'et 3. december?

Morten Messerschmidt og Bjarke Møller i debat om retsforbehold

Resume Efter nej'et d. 3. december er det stadig usikkert, hvilken aftale Danmark kan få med EU om politisamarbejdet Europol. Direktør Bjarke Møller og MEP Morten Messerschmidt (DF) debatterer de danske muligheder.

Med mindre Danmark får en ny aftale, pakker de danske betjente og embedsmænd, der er udstationeret i Europol, sammen og rejser hjem til Danmark 31. marts 2017.

Ifølge Bjarke Møller styrer de danske politikere dog mod en blindgyde, hvis de tror, at en særaftale kan sikre fortsat dansk deltagelse. Det er nemlig yderst usikkert, om EU vil gå med til sådan en aftale, og hvis det endelig skulle lykkes, vil det under alle omstændigheder stille dansk politi dårligere end ved et fuldt medlemskab.

At gå efter en særaftale er faktisk at gamble med Danmarks sikkerhed, fordi den ifølge Bjarke Møller ikke kan falde på plads, inden Danmark tvinges ud af samarbejdet. Han anbefaler derfor et nyt nationalt kompromis om en begrænset tilvalgsordning.

Morten Messerschmidt mener dog, at vi har tid nok til at afsøge mulighederne for en en særlig aftale, men han anerkender, at en begrænset tilvalgsordning og en ny folkeafstemning kan blive nødvendig – "hvis det hele går i sort".

Se hele debatten herunder og læs mere i vores tema retsforbeholdet og afstemningen.

<
RELATERET INDHOLD
>

Nyhedsbrev

Modtag vores nyhedsbrev og få analyser, notater og invitationer til events før alle andre.