Notat

Her er argumenterne, der vinder folkeafstemningen

Vigtige argumenter forud for folkeafstemningen

Resume Omkring en tredjedel af vælgerne er i tvivl om, hvad de vil stemme til folkeafstemningen d. 3. december. Og hele to tredjedel af tvivlerne angiver, at de stadig ikke ved nok om tilvalgsordningen. Der er derfor lagt op til en intens slutspurt, der skal få tvivlerne til at stemme enten ja eller nej.

En ny, stor meningsmåling, som YouGov har udarbejdet for Tænketanken EUROPA blandt 2.010 repræsentativt udvalgte personer i alderen 18-74 år, viser, hvilke argumenter, der har største potentiale til at påvirke tvivlere og vælgere i den modsatte lejr. Især to emner kan få både ja og nej-vælgere til at ændre holdning: Garantier for et Europol-medlemskab, og at Folketinget har mulighed for selv at bestemme, hvad Danmark skal med i inden for EU’s retssamarbejde.

Målingen viser, at ja-siden kan sidde med de stærke kort på hånden frem mod afstemningen. Det skyldes ikke bare, at ja-siden stadig har et betydeligt forspring på 10 procentpoint, men også, at de argumenter, der bekymrer tvivlerne allermest, ser ud til bedst at kunne sikres via et ja.

Hovedkonklusioner
  • Hvis ja-siden skal overbevise tvivlerne eller kapre stemmer fra nej-sigere er garantien for politisamarbejdet Europol det vigtigste argument. Herefter følger argumentet om, at Folketinget selv kan bestemme fra sag til sag og argumentet om, at tilvalgsordningen giver den bedste retssikkerhed.
  • Omvendt vil det være mest effektivt for nej-siden, hvis de kan overbevise vælgerne om, at Folketinget ikke selv kan bestemme,  eller at retssikkerheden er bedst tjent med et nej.
  • Spørgsmålet om Folketingets indflydelse er en central kampplads i debatten om tilvalgsordningen. Men noget tyder på, at ja-sidens billede af tilvalgsordningen som et tag-selv bord ikke er trængt igennem blandt vælgerne. Næsten hver femte nej-siger eller tvivler vil stemme ja, hvis de var overbeviste om, at Folketinget selv kan bestemme, hvad vi skal være med i på retsområdet.
  • Der er lidt færre stålsatte ja-sigere end nej-sigere. Kun 18 pct. af ja-sigerne og tvivlerne erklærer, at intet kan få dem til at stemme nej. Derimod siger 24 pct. af de nuværende nej-sigere og tvivlere kategorisk, at intet kan få dem til at stemme ja.
  • Målingen viser, at vælgerne har tillid til Folketinget som institution, når det gælder EU-politikken. 56 pct. af vælgerne har i høj eller nogen grad tillid til, at Folketinget kan varetage danske interesser på EU-området. 35 pct. har slet ikke eller meget lidt tillid til dette.
  • Der er lidt lavere tillid til Folketinget, hvad angår forvaltningen af tilvalgsordningen, hvor 47 pct. af vælgerne siger, at de i høj grad eller i nogen grad har tillid til Folketinget. 39 pct. har slet ikke eller meget lidt tillid til Folketinget mht. tilvalgsordningen.

Tænketanken EUROPA indtager ikke holdninger som organisation. Denne tekst repræsenterer alene – som alle udgivelser fra Tænketanken EUROPA – forfatterens/forfatternes betragtninger.

<
RELATERET INDHOLD
>

Nyhedsbrev

Modtag vores nyhedsbrev og få analyser, notater og invitationer til events før alle andre.