Kommentar

Han er ikke inviteret, men hold alligevel øje med Christian Lindner

Foto: FDP

Denne Kommentar blev publiceret i Jyllands Posten d. 9.September 2021. 

Når tysk tv søndag blænder op til den anden af tre valgdebatter, vil kombattanterne igen være kanslerkandidaterne, Armin Laschet (CDU), Olaf Scholz (SPD) og Annalena Baerbock (De Grønne). De liberales leder, FDP, Christian Lindner vil der imidlertid ikke være plads til. Meget tyder ellers på, at han ligesom i 2017 er den mand, vi også i Danmark skal holde øje med. Dengang udvandrede han pludselig fra de såkaldte Jamaica-forhandlinger med Merkels CDU/CSU og De Grønne og meddelte: ”Det er bedre ikke at regere end at regere forkert”. Efter en enkelt periode helt ude af Forbundsdagen var hans vurdering åbenbart, at han først skulle bygge partiet op i opposition.

Var han blevet, kunne tysk politik meget vel have set anderledes ud. Mon ikke der var gennemført flere reformer med De Grønne og FDP end i den nye store koalition (CDU/CSU og SPD)? Og mon ikke Lindner, som arg modstander af fælles gæld i EU, ville have gjort livet lettere for Mette Frederiksen og de øvrige ”sparsommelige fire”, da EU's genopretningsfond skulle bekæmpes sidste forår? Og hvordan skulle SPDs kanslerkandidat Olaf Scholz i disse dage kunne have ført sig frem som Merkels tro væbner og ”look-alike”, hvis han ikke havde været hendes vicekansler i de forgangne fire år?

Sket er sket. Pointen er imidlertid, at FDP efter den 26. september med al sandsynlighed vil være tilbage i partiets gamle kongemagerolle. Hvor FDP tidligere afgjorde om kansleren hed Schmidt eller Kohl, kan de nu afgøre om Merkels afløser hedder Laschet eller Scholz. Det skyldes først og fremmest meningsmålingerne, hvor partiet efter en nedtur ligger til ca. 13 pct. En afgørende forklaring er her, at partiet har markeret sig som forkæmper for frihedsrettighederne under corona-krisen. Som en ny måling fra Tænketanken EUROPA og ECFR viser, føler kun 12 pct. af tyskerne sig ”frie” efter corona-krisen – det laveste tal i alle målte EU-lande! Mindst lige så vigtigt er det, at Lindner næppe kan udvandre endnu engang og frasige sig regeringsansvaret. Denne gang skal han regere, og derfor har han da også allerede officielt lagt billet ind på finansministerposten.

Spørger man ham direkte, er der ingen tvivl om, at han denne gang foretrækker en Jamaica-koalition (CDU/CSU, FDP og De Grønne) ledet af Laschet. For tre år siden forhandlede han personligt en koalition på plads med Laschet i delstaten Nordrhein-Westfalen. Igen og igen har han i valgkampen understreget, at SPD og De Grønne er tættere på Die Linke end FDP, og at han derfor ikke har fantasi til at forestille sig et attraktivt tilbud fra den kant.

Problemet for Lindner opstår imidlertid, hvis Laschets CDU ikke får stemmer nok til at danne en flertalsregering med FDP og De Grønne. Hvad gør Lindner så? Det bliver uden tvivl et af de vigtigste spørgsmål i valgkampens sidste uger. Her bør man have blikket stift rettet mod Die Linke. For hvis Scholz har mulighed for både at danne en såkaldt rød-rød-grøn koalition, altså SPD-Die Linke og De Grønne, og en trafiklys-koalition (SPD, De Grønne og FDP), kan det godt være Lindner alligevel bliver blød i knæene, hvis Scholz ringer og tilbyder ham finansministerposten i trafiklys-koalitionen. Over for sine egne vil han i hvert fald kunne sige: ”Det er bedre at regere end at overlade Tyskland til et parti, der vil ud af NATO og nærmest tvangskollektivisere tysk industri”.

For Danmark vil forskellen også være til at få øje på: Hvor Scholz vil have en permanent EU genopretningsfond og lempe de finanspolitiske regler i Stabilitets- og Vækstpagten, vil Lindner ikke høre tale om nogle af delene. Så måske håber Mette Frederiksen i sit stille sind på, at de liberale kommer med i regeringen syd for grænsen...

Tænketanken EUROPA indtager ikke holdninger som organisation. Denne tekst repræsenterer alene – som alle udgivelser fra Tænketanken EUROPA – forfatterens/forfatternes betragtninger.

Nyhedsbrev

Modtag vores nyhedsbrev og få analyser, notater og invitationer til events før alle andre.